Partijen maken zich op voor Dresden
Nieuws

Achtergrond - 30 september 2005

(30 september 2005) Kanselier Schröder (SPD) en zijn uitdager Merkel (CDU/CSU) zetten vandaag een punt achter de verlengde verkiezingscampagne in Dresden. In één kiesdistrict in de Saksische hoofdstad wordt zondag nog gestemd in verband met het overlijden van een kandidate. Beide partijen zetten hun standpunten nog één keer kracht bij, voordat volgende week de verkiezingen echt zijn afgelopen.

Na de verkiezingen van zondag, die geen substantiële verschuivingen in de politieke krachtsverhoudingen meer kunnen bewerkstelligen, wordt duidelijk op hoeveel zetels de verschillende partijen precies kunnen rekenen. Voorlopig heeft de CDU/CSU-fractie met 225 zetels er drie meer dan de SPD.

Vervolgens zullen de onderhandelingen voor een grote coalitie na de voorgesprekken van de afgelopen week echt kunnen beginnen. De personele bezetting van het kanselierschap vormt daarbij het grootste struikelblok.

In het regionale dagblad de Sächsische Zeitung herhaalde Merkel haar voorwaarde dat coalitieonderhandelingen met de SPD pas kunnen beginnen “als de noodzakelijke vertrouwensbasis is geschapen”. Die ontstaat volgens de kanselierskandidate zodra de SPD “de aanspraak op het kanselierschap voor de CDU/CSU als grootste fractie en daarmee van de kanselierskandidate erkent”.

Schröder liet door dezelfde krant optekenen dat hij de dominante houding van de christen-democratische partij niet accepteert. “Je kunt niet zeggen dat je pas gaat onderhandelen als wij vooraf al een toezegging hebben gedaan”, aldus de zittende bondskanselier. “Bij een zo gering verschil van de mandaten in het parlement kan de ene partij de andere partij geen ultimatums stellen of iets dicteren.” Schröder liet open of de onderhandelingen met de CDU/CSU op personele kwesties zouden kunnen stuklopen: “Dat kan ik niet voorspellen.”

Het is niet onvoorstelbaar dat Schröder na zondag besluit op te stappen, om de coalitieonderhandelingen niet langer te blokkeren. Maar ook Merkels positie lijkt niet onomstreden. De minister van Binnenlandse Zaken van Beieren, Günther Beckstein, gaf Merkel in het opinieblad Der Spiegel openlijk de schuld van de magere verkiezingsresultaten voor de christen-democraten. Ook de vice-fractievoorzitter van de CDU/CSU Wolfgang Bosbach hekelde de verkiezingscampagne van zijn partij, die volgens hem veel te negatief van toon was.

Niet alleen Schröder en Merkel deden in Dresden van zich spreken. De afgelopen week gingen toppolitici van alle partijen in de Oost-Duitse stad de straat op om zoveel mogelijk van de circa 160 duizend stemmers voor zich te winnen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger