Nieuwe staking dreigt onder ziekenhuisartsen
Nieuws

Achtergrond - 22 mei 2006

(22 mei 2006) Duitsland hangt een nieuwe stakingsgolf onder ziekenhuisartsen boven het hoofd. Na stakingen bij universitaire en regionale ziekenhuizen dreigen nu ook artsen in gemeentelijke ziekenhuizen het werk neer te leggen.

Stakingen in de publieke sector, het lijkt in Duitsland een gebed zonder einde. Na drie maanden stakingen onder ambtenaren in dienst van de deelstaten – waar ook ziekenhuizen onder vallen – bereikte de ambtenarenvakbond Ver.di dit weekeinde eindelijk overeenstemming met de werkgevers. De artsenvakbond Marburger Bund wil echter een eigen cao en weigert het compromis te aanvaarden.

Vier keer eerder zaten artsen en werkgevers om de tafel, vier keer mislukten de besprekingen. Voorafgaand aan de vijfde ronde, die vandaag begint, dreigt de artsenbond ook de meer dan 700 gemeentelijke ziekenhuizen bij de stakingen te betrekken, mochten de onderhandelingen niets opleveren.

De gemeentelijke ziekenhuizen hadden tot nu toe gewoon doorgewerkt. Maar volgens de Marburger Bund heerst onder artsen in deze hospitalen dezelfde ontevredenheid als bij hun stakende collega’s in universitaire en regionale ziekenhuizen. Overuren en veel diensten zorgen voor een te hoge werkdruk, het loon is te laag.

Van een aparte artsen-cao wil de overheid echter niets weten. “Het compromis met Ver.di geldt voor iedereen”, zei CDU-politicus Hartmut Möllring, die namens de deelstaten de onderhandelingen voert. De meerderheid van het verplegend personeel is aangesloten bij de algemene ambtenarenvakbond Ver.di en daar hebben de artsen zich naar te schikken, aldus de zegsman. “Binnen één bedrijf kan maar één cao-gelden. De kleine vakbond moet wijken voor de grote.”

Het compromis met Ver.di maakt naar verwachting een einde aan de grootste naoorlogse stakingsgolf in de publieke sector. Met name de werkonderbrekingen van gemeenteambtenaren begin dit jaar zorgden voor ophef, omdat in veel Duitse steden het vuilnis wekenlang niet meer werd opgehaald. De ambtenaren staakten tegen de invoering van een veertigurige werkweek en voor het behoud van vakantiegeld en de dertiende maand. De staking van ambtenaren op deelstaatniveau voltrok zich een stuk geruislozer; deze speelde zich grotendeels af buiten de schijnwerpers van de media.

Werkgevers en stakende deelstaatambtenaren kwamen vrijdag overeen in de West-Duitse deelstaten de werktijd uit te breiden van 38,5 naar 39,22 uur per week. De lonen stijgen met 2,9 procent. Ter vergelijking: de stakende artsen eisen dertig procent meer. In Oost-Duitsland blijft overigens de veertigurige werkweek van kracht. Gemeenteambtenaren bereikten al eerder dit jaar een compromis.

Of de stakingen - los van de werkonderbrekingen van de artsen - daadwerkelijk ten einde zijn, blijft voorlopig ongewis. De onderhandelaars van Ver.di moeten het resultaat nog voorleggen aan hun leden. De vakbond gaat er echter vanuit dat een meerderheid het compromis zal ondersteunen.

Spiegel Online
Gewerkschaft droht mit Streiks auch an kommunalen Kliniken

De Welt
Streiks im öffentlichen Dienst vor dem Ende

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger