Westerwelle nieuwe fractievoorzitter FDP
Nieuws

Achtergrond - 2 mei 2006

(2 mei 2006) Guido Westerwelle is sinds gisteren de nieuwe fractievoorzitter van de liberale FDP. Die positie was hem al vlak na de verrassend goed verlopen verkiezingen van afgelopen najaar beloofd.

Westerwelle neemt het fractievoorzitterschap over van Wolfgang Gerhardt. In 2001 volgde hij Gerhardt ook al op als partijvoorzitter. Westerwelle rechtvaardigde de bundeling van beide functies in een persoon door erop te wijzen dat juist tegenover een grote coalitie een daadkrachtige oppositie onontbeerlijk is.

Met Gerhardt, die voorzitter wordt van de liberale Friedrich Naumann Stiftung, verdwijnt een van de laatste representanten van de oude FDP van het politieke toneel. Westerwelle had voor de Bondsdagverkiezingen van 2002 al een nieuwe koers ingeluid door zich nadrukkelijk luchtig en vrolijk te presenteren. Na de tegenvallende verkiezingsresultaten moest hij Gerhardt evenwel naast zich blijven dulden als hoeder van de traditionele liberale waarden.

Samen behaalden ze bij de Bondsdagverkiezingen van afgelopen september een van de beste resultaten uit de partijgeschiedenis. Toen zich daarop een grote coalitie tussen CDU/CSU en SPD aftekende, werd besloten Westerwelle te belonen met het fractievoorzitterschap per 1 mei 2006. Reden daarvoor was dat Gerhardt als te kleurloos werd gezien, maar ook dat hij buitenland-specialist is. De liberalen kunnen zich op dat vlak moeilijk profileren, daar ze het in grote lijnen eens zijn met de buitenlandpolitieke koers van de grote coalitie.

Met Westerwelle als fractievoorzitter zal de partij zich daarom meer op binnenlandse discussiepunten concentreren. Bovenaan staat de geplande btw-verhoging, die de FDP verafschuwt en beschouwt als een rem op de economische groei. Maar ook tegen de voorgenomen stopzetting van kernenergiewinning wil Westerwelle zich fel verzetten.

In de media heeft de nieuwe fractievoorzitter in ieder geval al luid van zich laten horen. In boulevardkrant Bild am Sonntag roept hij bondskanselier Merkel (CDU) op meer afstand te nemen van haar coalitiepartner: “Merkel wordt ingemetseld door sociaal-democraten. Ze gelooft dat ze maar nauwelijks speelruimte heeft. Ik hoop dat ze zich uit deze Babylonische gevangenschap kan bevrijden.” In de Neue Zürcher Zeitung zocht hij aan de andere kant toenadering tot de nieuwe SPD-voorzitter Kurt Beck: “Als die met een nieuw economisch beleid in de richting van de FDP opschuift, dan zullen we niet weglopen.”

Op 13 en 14 mei vindt in Rostock het FDP-partijcongres plaats.

ZDFHeute.de
Geräuschlos zum Alleinherrscher

Handelsblatt.com
Westerwelle übernimmt FDP-Fraktionsvorsitz

Die Welt.de
Westerwelle will seine neue Machtfülle rasch nutzen

Tagesspiegel Online
Westerwelle jetzt auch Fraktionschef

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger