Tien-punten-plan FDP voor machtswisseling
Nieuws

Achtergrond - 7 januari 2005

(7 januari 2005) FDP-voorzitter Guido Westerwelle presenteerde gisteren op het jaarlijkse liberale partijcongres een tien-punten-plan voor een machtswisseling bij de Bondsdagverkiezingen van 2006. De FDP wil graag regeren. De bijeenkomst werd overschaduwd door interne kritiek.

Westerwelle's tien-punten-plan bestaat uit de klassieke liberale thema's: radicale belastingverlagingen aan, een vereenvoudiging van het belastingsysteem, reducering van loonnevenkosten tot minder dan 40 procent, radicale veranderingen in het gezondheidsstelsel en een onafhankelijkere positie van universiteiten en hogescholen.

Over dat laatste punt was voor het partijcongres discussie onstaan, omdat de secretaris-generaal van de FDP, Cornelia Pieper, juist wil dat de centrale overheid meer te zeggen krijgt over het onderwijs. Dat kwam haar op veel kritiek te staan. Pieper verweerde zich daartegen door te wijzen op de goede verkiezingsuitslagen van de FDP sinds haar aantreden als secretaris-generaal. Ook Westerwelle benadrukte het succes van de FDP bij de verschillende deelstaatverkiezingen in 2004. Hij ging verder niet in op de kritiek die er in de partij geuit werd tegen Pieper.

Fractievoorzitter van de FDP in de Bondsdag Wolfgang Gerhardt uitte gisteren kritiek op de mediapresentie van de liberalen. Dat ligt volgens hem aan de Duitse media, die de FDP niet serieus nemen: "De FDP is in het politieke debat niet relevant", aldus Gerhardt. Hij wil net als Westerwelle de partij nieuwe elan geven.

Westerwelle ageerde in zijn toespraak niet alleen tegen de rood-groene regering maar ook tegen de CDU: het feit dat een coalitie van FDP en CDU het in de peilingen niet goed doet, ligt aan de christen-democraten, vindt hij. "We moeten laten zien dat we het beter kunnen." 

Frankfurter Allgemeine Zeitung
„Liberale Meinungsvielfalt”

Der Spiegel
Cheerleader Westerwelle

Die Welt
Westerwelle schwört Liberale auf Machtübernahme ein

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger