FDP-tandem is 'geen machtsstrijd'
Nieuws

Achtergrond - 29 maart 2005

(29 maart 2005) FDP-voorzitter Guido Westerwelle ontkent dat er een interne machtsstrijd binnen de FDP plaatsvindt. Fractievoorzitter Wolfgang Gerhardt presenteerde vorige week een 'Verklaring ter verantwoording voor Duitsland', waaraan Westerwelle niet heeft meegewerkt. Beide heren willen een "tandem" vormen voor de parlementsverkiezingen van 2006. In de partij is wel kritiek geuit op Westerwelle.

"Het zal niemand lukken hier een concurrentiestrijd van te maken", aldus Westerwelle. Gerhardt liet eveneens weten dat hij "erg graag fractievoorzitter" is en het partijvoorzitterschap niet ambieert. "Het schaadt de FDP niet als duidelijk wordt dat in de partijtop meerdere persoonlijkheden zijn die vakkundige en goede bijdragen kunnen leveren", voegde de fractievoorzitter er aan toe. Iedereen in de partij zou ervan op de hoogte zijn geweest dat Gerhardt aan een FDP-programma voor de arbeidsmarkt werkte, dat hij vorige week voorstelde.  Dat Westerwelle daar niet aan heeft meegeschreven, heeft niets te betekenen, aldus deze laatste: "Het is juist een bewijs voor het feit dat onze fractie op elk moment in staat is de regeringsverantwoordelijkheid op zich te nemen."

Toch heeft de partijtop een grotere rol voor Gerhardt geëist en hebben hoge FDP-functionarissen niet mis te verstane kritiek geuit op Westerwelle. Zij noemen Gerhardt "serieus, competent, geloofwaardig en een garantie dat de FPD niet een partij wordt voor grappenmakers en lichtmatrozen." Ook zou aan Westerwelle te merken zijn dat hij "altijd een generalist is geweest. Hij hoefde zich nooit als vakpoliticus intensief met een thema bezighouden." Na de verkiezingen van 2002 kreeg de FDP het verwijt niet serieus genoeg te zijn. Westerwelle reed toen met een blauw-gele verkiezingsbus door Duitsland en bezocht het Duitse Big Brother huis.

De teneur binnen de partij is nu dat Westerwelle en Gerhardt de partij samen aan meer zetels moeten helpen bij de komende verkiezingen. "Ze zullen een sterke tandem voor 2006 vormen", aldus vice-voorzitter Rainer Brüderle.

Westerwelle is sinds 2001 voorzitter van de Duitse liberalen. Daarvoor had Wolfgang Gerhardt die functie. Men hoopte toen dat de jongere Westerwelle de kiezers meer zou aanspreken dan de degelijke Gerhardt.

Süddeutsche Zeitung
"Das Team wird vom Parteivorsitzenden geführt"

Frankfurter Allgemeine Zeitung
„Diese Personaldiskussion ist schädlich”

Der Spiegel
FDP bemüht sich um Schadensbegrenzung

Die Welt
FDP um Einheit bemüht

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger