Roep om vaccinatie pluimvee wordt luider
Nieuws

Achtergrond - 6 april 2006

(6 april 2006) Grünen-politica Bärbel Höhn pleit voor een “grondige inentingsstrategie” na de uitbraak van het gevaarlijke griepvirus H5N1 op een Duitse pluimveehouderij. Daarmee wil ze breken met het tot dusver gevoerde beleid in Duitsland.

Sinds eind februari geldt in heel Duitsland een ophokplicht voor pluimvee. Op 30 april loopt die af, waarna minister Horst Seehofer van Landbouw (CSU) zal beslissen over een verlenging. Höhn uit scherpe kritiek op dit beleid. Je kunt pluimvee in Duitsland niet jarenlang opsluiten en daarmee de scharrellandbouw kapot maken, zegt ze vandaag in de Berliner Zeitung. In plaats daarvan pleit ze voor het inenten van pluimvee.

De Europese Unie staat sinds eind februari het vaccineren van hobby- en scharreldieren toe, na grote druk van onder meer Nederland en Frankrijk. Tot die tijd werd de voorkeur gegeven aan het ophokken van pluimvee en het ruimen van besmette boerderijen. Duitsland, dat op 15 februari voor het eerst met het virus te maken kreeg, houdt nog altijd vast aan deze strategie. De angst leeft dat winkels en consumenten terugschrikken voor gevaccineerd vlees. Ook in Nederland kiezen nog maar weinig boeren daarom voor het inenten van hun pluimvee.

Höhn, voorzitter van de Bondsdagcommissie voor consumentenbelangen, uit daarnaast scherpe kritiek op het crisismanagement van de regering-Merkel. Nu het griepvirus op een boerderij is uitgebroken, kan niet worden uitgesloten dat meer pluimveehouders met besmette dieren te maken krijgen. “Dat kan heel snel gaan”, waarschuwt Höhn. De landelijke regering zou daarom een veel sterkere rol moeten spelen in de bestrijding van het griepvirus, als onderdeel van de voorgenomen hervorming van het federale stelsel. Daarbij wordt de taakverdeling tussen land en deesltaten grondig herzien. Tot dusver vindt crisismanagement vooral plaats op deelstaat- en districtniveau.

Dinsdagavond werd de gevaarlijke variant van het vogelgriepvirus vastgesteld op een boerderij in Wermsdorf, met zestienduizend vogels de grootste pluimveehouder in de Oost-Duitse deelstaat Saksen. Alle vogels worden nu geruimd.

Vandaag komt een crisisteam bijeen met vertegenwoordigers van de landelijke overheid en de deelstaten. Zij beraadt over de nu te volgen strategie.

Spiegel Online
Verzögerungen bei Desinfektion und Keulung

Berliner Zeitung
"Ernste Situation"

FAZ.NET
Gefahr für Menschen nicht größer geworden

Die Welt.de
Höhn kritisiert Krisenmanagement

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger