Roep om terugtrekken commando’s 
Nieuws

Achtergrond - 20 oktober 2006

(20 oktober 2006) De SPD en Die Grünen willen Duitse commando’s uit Afghanistan terugtrekken. Aanleiding is de mogelijke betrokkenheid van de elitesoldaten bij de vermoedelijke marteling van een Duitse Guantánamo-gevangene.

Volgens SPD en Groenen is de aanwezigheid van de soldaten van de KSK-eenheid (Korps Spezialkräfte, de Duitse commando’s) niet langer wenselijk, nu blijkt dat zij zich mogelijk aan martelpraktijken schuldig hebben gemaakt. Het gaat om beschuldigingen van de Duitse Turk Murat Kurnaz, ook bekend als ‘de Bremer Taliban’. Hij uitte deze enkele weken gelden in het tijdschrift Stern.

Kurnaz werd in 2002 in Pakistan gearresteerd. Hij zegt vervolgens in een Afghaanse gevangenis te zijn gemarteld door de Duitse commando’s, voorafgaande aan zijn overplaatsing naar de Amerikaanse terreurgevangenis Guantánamo Bay. Daar zou Kurnaz, die eind augustus werd vrijgelaten, wederom door Duitsers zijn verhoord, ditmaal door agenten van de geheime dienst BND (de Bundesnachrichtendienst).

Voorzitter van de Groenen Claudia Roth zei gisteren dat ze de inzet van de commando’s nooit zou hebben goedgekeurd als ze had geweten dat hun missie zich zo aan elke controle zou onttrekken. Regeringspartij SPD vroeg zich bij monde van defensie-expert Hans-Peter Bartels af of het niet tijd was het verdere nut van de aanwezigheid van de commando’s onder de loep te nemen.

Het Duitse leger, de Bundeswehr, heeft inmiddels toegeven dat er contact was tussen KSK-soldaten en 'de Bremer Taliban'. Dat deze ontmoeting met martelpraktijken gepaard ging, wees de Bundeswehr echter resoluut van de hand. De bekentenis van het leger is opmerkelijk, omdat het over de operaties van het KSK doorgaans niets loslaat. De Duitse regering kondigde gisteren aan de beschuldigingen van Kurnaz tot op de bodem uit te laten zoeken door een speciale onderzoekscommissie van het Ministerie van Defensie. Die zal haar werk echter achter gesloten deuren doen.

Onthullingen van de speciale commissie kunnen pijnlijk zijn voor oud-minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer (Die Grünen) en zijn opvolger Frank-Walter Steinmeier (SPD). Steinmeier was in 2002 als chef van de kanselarij verantwoordelijk voor de bezigheden van de geheime dienst BND. Groenen-voorzitter Roth heeft aangekondigd geen rekening te willen houden met de reputatie van haar beroemde partijgenoot Fischer. “Alles moet boven tafel komen, zonder aanziens des persoons”, sprak zij.

Het rumoer rond de KSK-soldaten komt op een cruciaal moment. Volgende week staat de verlenging van de Duitse deelname aan operatie Enduring Freedom ter discussie, de Amerikaanse jacht op terroristen in Afghanistan. Daar doen de Duitse commando’s aan mee, naast een marine-eskader dat voor de Hoorn van Afrika patrouilleert (de kust van Ethiopië, Soedan en Somalië). Operatie Enduring Freedom staat overigens los van de NAVO-inzet in Afghanistan, waar ongeveer drieduizend Duitsers aan meedoen. Eind september heeft de Bondsdag de Duitse deelname aan de NAVO-operatie met een jaar verlengd.

Naar geheime bezigheden van Duitsland in de Irak-oorlog (2003) loopt overigens ook een onderzoek. Dat richt zich onder meer op de vraag in hoeverre Duitse geheime agenten informatie leverden aan het Amerikaanse leger, voorafgaand aan de Amerikaanse invasie. De toenmalige rood-groene regering van kanselier Gerhard Schröder (SPD) ageerde in het openbaar steeds fel tegen de inval.

Spiegel Online
Zweifel an Einsatz der deutschen Terroristen-Jäger

Die Welt
Untersuchungsausschuss soll Vorwurf der Misshandlung klären

Stern
Deutsche Soldaten bewachten US-Foltergefängnis

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger