Duitsland neemt Guantánamo-gevangenen op
Oppositie blij met omstreden besluit

Achtergrond - 8 juli 2010

Oppositiepartij SPD is blij met het besluit van de Duitse regering om twee gevangenen uit Guantánamo Bay op te nemen. In 2009 weigerde de CDU nog op een dergelijk verzoek van de Amerikaanse president Obama in te gaan, omdat het veiligheidsrisico te groot zou zijn.

Duitsland neemt Guantánamo-gevangenen op
© Wikipedia/Shane T. McCoy, U.S. Navy

Dat de terreurverdachten nu toch in Duitsland worden toegelaten, is de verdienste van CDU-minister Thomas de Maizière van Binnenlandse Zaken, vindt oppositiepartij SPD. “Daarvoor verdient hij respect en erkenning”, aldus een SPD-woordvoerder in de Mitteldeutsche Zeitung.

Regeringspartijen CDU en CSU hebben lang met elkaar overhoop gelegen over dit onderwerp. Een aantal politici is bang dat de twee verdachten, een Palestijn en een Syriër, een gevaar vormen voor de Duitse veiligheid. Dat is niet zo, benadrukte De Maizière gisteren toen hij bekend maakte dat Duitsland de mannen uit Guantánamo Bay toelaat. Aan zijn besluit is een maandenlang onderzoek voorafgegaan naar een eventueel veiligheidsrisico.

Hamburg en Rijnland-Pfalz

De terreurverdachten, 34 en 35 jaar oud, gaan in september in Hamburg en Rijnland-Pfalz wonen. Anders dan andere deelstaten stemden zij, uit humanitaire gronden, in met opname van de mannen. Beiden kunnen nu als vrije burgers een nieuwe start maken, aldus De Maizière. De mannen hebben ruim acht jaar vastgezeten in Guantánamo Bay, het omstreden Amerikaanse gevangenenkamp op Cuba.

De twee Arabieren hebben geen band met Duitsland, citeert het Hamburger Abendblatt de minister. Duitsland laat hen toe omdat ze niet meer naar hun eigen land terug kunnen, schrijft de krant. De politie in Hamburg gaat er vanuit dat de veiligheidsdienst van de deelstaat de man voorlopig wel in de gaten houdt.

De politie is bang dat Hamburg nu weer in het vizier van Al Qaida raakt. “Deze stad heeft al een voorgeschiedenis door 11 september”, zegt een politiewoordvoerder in het Hamburger Abendblatt. Mohammed Atta, één van de piloten die op 11 september 2001 in de Twin Towers in New York vloog, beraamde zijn daad in Hamburg.

Kurnaz

De meeste gevangenen die Guantánamo Bay verlaten, kunnen terug naar hun eigen land. Volgens het Pentagon zijn er zo’n dertig mensen door andere landen opgenomen. Duitsland liet na een lange strijd in 2006 de Duitse Turk Murat Kurnaz toe, maar die had in tegenstelling tot de Palestijn en de Syriër een duidelijke band met Duitsland.

In januari 2009 sprak toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble (CDU) zich nog uit tegen opname van Guantánamo-gevangenen. Schäuble vond dat Amerika zelf verantwoordelijk was voor de terreurverdachten die niet naar huis kunnen. Frank-Walter Steinmeier (SPD), destijds minister van Buitenlandse Zaken, had president Obama aangeboden een aantal verdachten naar Duitsland te laten komen. Steinmeier moest inbinden omdat hij geen bevoegdheid had dat aanbod te doen.

Duitsland weigerde eerder al een verzoek van president Bush om Chinese moslims uit Guantánamo op te nemen. Merkel wilde toen China niet voor het hoofd stoten.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger