Regering vreest voor functioneren BND
Nieuws

Achtergrond - 7 maart 2006

(7 maart 2006) Coalitiepartijen CDU/CSU en SPD zijn bang dat een parlementair onderzoek naar de BND-inzet in Irak het functioneren van de veiligheidsdienst in gevaar brengt. Gisteren sprak de FDP zich als laatste van de drie oppositiepartijen uit voor een parlementaire enquête.

Met de instemming van de liberalen is een parlementair onderzoek naar de activiteiten van de BND in Irak vrijwel zeker. Eerder hadden Die Linkspartei en Die Grünen zich al voor een enquêtecommissie uitgesproken. Instemming van een kwart van de Bondsdagleden is nodig om de commissie in het leven te kunnen roepen, alleen samen krijgen de oppositiepartijen het benodigde aantal stemmen bijeen. Regeringspartijen CDU en SPD vinden een onderzoek overbodig. Volgens de coalitiegenoten is de BND anderhalve week geleden vrijgepleit van betrokkenheid bij de oorlog. Dat gebeurde in een rapport van de parlementaire controlecommissie (PKG), die eerder de Irak-inzet van de veiligheidsdienst onderzocht.

Nieuwe onthullingen in de Amerikaanse krant New York Times hebben echter veel stof doen opwaaien. Zo zou de BND zelfs een verbindingsofficier hebben gestationeerd in de staf van Tommy Franks, de Amerikaanse bevelhebber in Irak.

CDU en SPD vrezen nu dat BND-geheimen op straat komen te liggen door de werkzaamheden van de onderzoekscommissie. “Nooit is de werkwijze van de BND zo openlijk behandeld,” klaagde een woordvoerder van de SPD. De CDU riep de oppositie op discreet te zijn. “Er mogen geen kruisverhoren plaatsvinden,” aldus een woordvoerder.

De oppositiepartijen moeten het nog eens worden over een onderzoeksopdracht voor de commissie. De FDP en Die Linkspartei hebben hierover echter andere ideeën dan Die Grünen. De liberalen en de socialisten willen zich richten op een mogelijk dubbelspel van de rood-groene regering van kanselier Schröder (SPD) ten tijde van de Irak-oorlog. De FDP wil bovendien dat de commissie zich bezighoudt met de vermeende CIA-vluchten in Duitsland, de verhoren van terrorismeverdachten door Duitse agenten in het buitenland en de affaire rond de ontvoering van de Duitse Libanees Kahled El-Masri door de CIA.

Die Grünen, regeringspartij in de Irak-oorlog, willen het onderzoek juist beperkt houden en toespitsen op de activiteiten van twee BND-agenten in Bagdad. Die zouden tijdens de oorlog mogelijk relevante militaire inlichten aan de Amerikanen hebben verstrekt.

FDP-fractievoorzitter Wolfgang Gerhardt vindt een dergelijke onderzoeksopdracht te mager. Gerhardt wil de vorige regering ter verantwoording roepen. “De twee agenten hebben immers alleen gedaan wat hen opgedragen werd.” Een maand geleden, toen een onderzoekscommissie ook ter discussie stond, liepen besprekingen tussen de oppositiepartijen stuk op dezelfde punten. Desondanks hebben Die Grünen er vertrouwen in dat de oppositiepartijen er nu wél uit komen. “Waar een wil is, is een weg”, zei Grünen-fractievoorzitter Hans-Christian Ströbele.

De regering-Schröder was naar de buitenwereld toe fel gekant tegen de Amerikaanse oorlog. Het parlementair onderzoek kan daarmee ook schadelijk blijken voor toenmalig Grünen-minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer.

Heute.de
Koalition beklagt öffentlichen Geheimdienst

Spiegel Online
SPD und Union fürchten um Funktionsfähigkeit des BND 

FAZ.NET
Das doppelte Spiel von Rot-Grün
FDP-Fraktion für Untersuchungsausschuß 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger