Tol-debacle: oppositie wil dat minister van Verkeer Scheuer opstapt
Kort nieuws - 12 mei 2021 - Auteur: Redactie DuitslandwebMinister Andreas Scheuer (CSU) van Verkeer kan na het debacle rond de tolheffing op Duitse snelwegen niet langer aanblijven. Dat is de conclusie van oppositiepartijen Die Grünen, de FDP en Die Linke naar aanleiding van het parlementair onderzoek naar de PKW-Maut.
De tolheffing voor personenauto's op de Duitse snelwegen - de PKW-Maut - was het prestigeproject van de CSU en van verkeersminister Scheuer, maar eindigde in een politiek en financieel debacle. Zo sloot Scheuer in 2018 contracten af met bedrijven die de auto's zouden controleren en de de tol zouden innen. Maar toen was nog niet zeker of de plannen konden doorgaan.
In 2019 oordeelde het Europese Hof van Justitie na een klacht van Oostenrijk dat de Duitse tolheffing niet verenigbaar was met de Europese wetgeving: de tolwet discrimineerde buitenlandse automobilisten, omdat Duitsers voor de tolheffing werden gecompenseerd via de wegenbelasting en zij niet.
Direct na het vonnis ontbond de regering de contracten met de bedrijven die de tolheffing zouden uitvoeren. Zij eisen daarom 560 miljoen euro schadevergoeding. De procdure daarover loopt nog.
Volgens oppositiepartijen Die Grünen, FDP en Die Linke had Scheuer al in 2018 kunnen voorzien dat de tolheffing niet door zou kunnen gaan en had daarom die contracten toen helemaal niet moeten afsluiten. Ook wordt de minister verweten dat hij documenten voor de onderzoekscommissie heeft achtergehouden.
De Bondsdagcommissie begon in december 2019 met haar onderzoek, dat nu bijna is afgerond. Regeringspartijen CDU/CSU en SPD hebben naar aanleiding van het onderzoek ook kritiek op Scheuer, maar vinden dat hij kan aanblijven. Die Grünen, de FDP en Die Linke trekken een andere conclusie. Zij zien, zo vat Der Spiegel het samen, "ernstige rechtsschendingen, ondeugdelijke procedures en gebrekkige bereidheid tot opheldering bij het ministerie". Dat kan, zo vinden zij, niet zonder politieke consequenties blijven. In juni volgt nog een debat over het toldebacle in de Bondsdag. Lees meer bij Der Spiegel
Lees meer over 'Politiek':
Die Linke vecht voor laatste kans
Drie oude boegbeelden van Die Linke vechten voor het voortsbestaan van de partij. De socialisten staan er voor de verkiezingen in februari slecht voor.
Podcast Achtung: Regeringscrisis
Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.
Duitsland op 23 februari naar de stembus
Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.
Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen
Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.
Reacties
Geen reacties aanwezig