Geweld op Berlijnse school leidt tot discussie
Nieuws

Achtergrond - 31 maart 2006

(31 maart 2006) De discussie over geweld op Duitse Hauptschulen, het equivalent van de Nederlandse VMBO-school, is opgelaaid door een noodkreet van de Berlijnse Rütlischool.

In een brandbrief aan Klaus Böger, in Berlijn verantwoordelijk voor onderwijs, schetsten de leraren een huiveringwekkend beeld van het werk op hun school.  De situatie was er onhoudbaar geworden door het agressieve klimaat, zo schreef de schoolleiding. Deuren worden ingetrapt, rotjes afgestoken, leerlingen in elkaar geslagen en leraren durven in sommige klassen alleen nog maar naar binnen met een mobiele telefoon, zodat ze snel om hulp kunnen bellen.

Vanmorgen opende de school onder politietoezicht haar deuren. Böger zegde toe dat de schoolleiding binnenkort hulp krijgt van twee maatschappelijk werkers en twee psychologen. "Maar ik kan niet via de VMBO-scholen in Berlijn een algemeen maatschappelijk probleem oplossen", aldus Böger. "De maatschappij heeft een heel groot integratieprobleem."

De Berlijnse oppositie houdt de regering van SPD en PDS verantwoordelijk voor de problemen. De Rütlischool staat in de wijk Neukölln, die in Berlijn het hoogste percentage buitenlanders heeft. Friedbert Pflüger, de CDU-kandidaat voor de verkiezingen in Berlijn die in september plaatsvinden, vindt dat het integratieprobleem veel harder moet worden aangepakt. Hij wil dat allochtone jongeren die steeds weer voor problemen zorgen, het land moeten kunnen worden uitgezet.

Het geweld op de Rütlischool staat niet op zichzelf. Volgens de politievakbond in Berlijn gaat het hier om het topje van de ijsberg en is op minstens dertig scholen in de hoofdstad de situatie volledig uit de hand gelopen. Vooral op Hauptschulen escaleert het geweld. Spiegel Online haalt onderzoeken aan waaruit blijkt dat één op de vijf VMBO-scholieren wel eens een medescholier het ziekenhuis in heeft geslagen. Het aantal geweldsexcessen zou niet toenemen, maar wel de wreedheid ervan.

Dat het geweld voornamelijk op Hauptschulen voorkomt, wordt volgens deskundigen veroorzaakt door het groot aantal 'moeilijke' leerlingen dat op deze schoolsoort terecht komt. Daarbij gaat het vooral om jongeren met een taal- of sociale achterstand. "De Hauptschule is steeds meer een school voor losers geworden", aldus een Duitse criminologisch onderzoeksinstituut. Daarbij zijn duidelijke regionale verschillen te zien. Vooral in de grote steden zijn de problemen ernstig. 

In verschillende deelstaten wordt gedacht over de samenvoeging van Haupt- en Realschulen (MAVO/HAVO) om te zorgen voor een betere mix van leerlingen. De deelstaat Hamburg overweegt zelfs de Hauptschule helemaal af te schaffen. Onderwijs is in Duitsland een aangelegenheid van de deelstaten.

Lees hier het verslag van de workshop over geweld op school, in 2004 georganiseerd in het kader van de conferentie 'De toekomst van het leraarschap in Nederland en Duitsland'.  

Spiegel Online
Sammelbecken der Gewalt
Pflüger will Krawall-Schüler notfalls abschieben
Alarmstimmung wegen Gewaltexzessen

FAZ.NET
Gewalt an Rütli-Schule erreicht den Wahlkampf

ZDF Heute.de
Polizei steht an der Schulpforte

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger