Carrell krijgt film- en tv-prijs voor levenswerk 
Nieuws

Achtergrond - 3 februari 2006

(3 februari 2006) Rudi Carrell kreeg gisteren in Berlijn de hoogste Duitse film- en tv-prijs, de gouden camera, uitgereikt voor zijn levenswerk. Zichtbaar geroerd maar ook met zijn bekende ironie nam de ernstig zieke entertainer de prijs in ontvangst.

Carrell heeft de standaard bepaald voor het beste vermaak op de zaterdagavond, zo heette het in zijn laudatio. Die werd gehouden door Alfred Biolek, presentator van een bekende kookshow en al jaren met Carrell bevriend. "Je was de eerste showmaster bij wie de show op de eerste plaats kwam en niet de master en die er daarom ook nooit voor terugschrok om grappen over zichzelf te maken", sprak Biolek Carrell toe. Vervolgens nam Carrell, "de grootste entertainer van de Duitse televisie", de Goldene Kamera voor zijn levenswerk in ontvangst.

Carrell sprak zijn dankwoord uit met een hoge, hese stem. Hij lijdt al enige tijd aan kanker, waardoor zijn stembanden zijn aangetast. "Met deze stem kun je in Duitsland altijd nog Superstar (de Duitse versie van Idols - red.) worden", aldus Carrell. Hij bedankte met een knipoog zijn ziektekostenverzekering, het ziekenhuis en de farmaceutische industrie, "want die hebben het mogelijk gemaakt dat ik deze prijs in ontvangst kan nemen". Daarna werd Carrell echter serieuzer en zichtbaar geroerd sprak hij zijn dank uit: "Het was een eer om in dit land en voor dit publiek tv te mogen maken".

De Goldene Kamera is niet de eerste prijs die Carrell heeft gekregen voor zijn werk. Carrell is één van de populairste Duitse showmasters ooit en ontving vele onderscheidingen. Zo werd hij in Nederland benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en kreeg hij in Duitsland het Bundesverdienstkreuz, vanwege zijn verdiensten voor de Duits-Nederlandse betrekkingen.

Hoewel Rudolf Kesselaar, zoals Carrell eigenlijk heet, zijn tv-carrière in Nederland begon, is hij in Duitsland een grote ster geworden. In de jaren zestig presenteerde hij daar zijn eerste tv-programma. De Duitse tv-kijkers liepen weg met de Nederlander met dat grappige accent. Zijn hele carrière door behield Carrell, die grammaticaal perfect Duits spreekt, zijn Nederlandse accent en maakte het tot zijn handelsmerk.

ZDF Heute.de
"Eine Ehre, für dieses Publikum Fernsehen machen zu dürfen"

Spiegel Online
Hollywood an der Spree

FAZ.NET
Charmante Charlize, gefeierter Carrell

Stern.de
Hochachtung, Herr Carrell

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger