Duitsland eerste bij Olympische Winterspelen
Nieuws

Achtergrond - 27 februari 2006

(27 februari 2006) Met in totaal 29 medailles is Duitsland als eerste geëindigd in het eindklassement van de Olympische Winterspelen in Turijn. Vooral bij de biatlon overheersten de Duitse sporters. De schaatsers, ijshockeyers en skiërs stelden teleur.

Het was vooral aan de biatleten te danken dat Duitsland op de eerste plaats van het klassement eindigde: zij wonnen in totaal elf medailles, waaronder vijf gouden. Ster van het biatletenteam was Michael Greis. Als eerste Duitser won hij drie gouden medailles tijdens één Olympiade. Biatlon is in Duitsland de populairste wintersport.

Het was echter Claudia Pechstein, de schaatsster, die tijdens de afscheidsceremonie het Duitse team aanvoerde en de vlag droeg. Met in totaal vijf gouden medailles is zij de succesvolste Duitse Winterspelensporter ooit. Desalniettemin stelden de Duitse schaatsers in Turijn teleur. De vrouwen wonnen alleen goud bij de ploegenachtervolging. Anni Friesinger (één keer brons) en Pechstein (één keer zilver) konden bij de andere wedstrijden niet aan de hooggespannen verwachtingen voldoen.

De Duitse sleeërs daarentegen presteerden boven verwachting: in totaal vier gouden medailles. Bobsleeër Andre Lange won zelfs twee keer goud, in de tweemans- en in de viermansbob.

De Duitse skiërs en de skispringers wonnen in Turijn helemaal geen medailles. Voor de skiërs was dit voor het eerst sinds 1968. Bij het mannen-ijshockeyteam waren de verwachtingen al laag, net als bij de kunstschaatsers. Ook zij wonnen geen medailles. Het was voor de kunstschaatsers lang onduidelijk of hun trainer Ingo Steuer meemocht naar Turijn. Hem werd verweten tijdens de DDR Stasi-informant te zijn geweest. Hij was er, maar de discussie heeft het team geen goed gedaan.

Sinds de Duitse eenwording in 1989 eindigde Duitsland steeds in de top twee van het medailleklassement. In 1992 (Albertville) en 1998 (Nagano) eindigde Duitsland ook als eerste in het eindklassement. In 2002 in Salt Lake City moesten de Duitsers hun eerste plaats echter aan Noorwegen afstaan, omdat hen twee gouden medailles vanwege dopinggebruik werden ontnomen.

Spiegel Online
Der Medaillenspiegel

Süddeutsche Zeitung
Den Zufall planen

ZDF Heute
"Wir haben es geschafft"

Die Welt
Deutsche Wintersportler gewinnen Medaillenwertung

FAZ.NET
Deutsche Momente in Turin

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger