Duitsland vijfde bij Olympische Spelen
Nieuws

Achtergrond - 25 augustus 2008

(25 augustus 2008) Met zestien gouden medailles eindigde Duitsland als vijfde in het eindklassement van de 29e Olympische Spelen in China. Hoewel enkele favorieten teleurstelden, waren er ook verrassingen. Zo eindigde gewichtheffer Steiner als enige Duitser op de lijst van de tien meest gedenkwaardige Olympiërs van 2008.

Matthias Steiner. Afbeelding: www.youtube.comDe Duitse Hercules noemen de Chinezen hem. Hij won goud bij het gewichtheffen – 258 kilo tilde hij in de categorie mannen boven de 105 kg - en daarop volgde een emotionele ontlading die hem tot de “meest emotionele winnaar” van de 29e Olympische Spelen maakte, aldus het Chinese persbureau Xinhua.

De 25-jarigte Matthias Steiner sprong van vreugde in het rond en schreeuwde zijn geluk uit. Hij nam vervolgens zijn medaille in ontvangst terwijl hij een foto van zijn vorig jaar bij een auto-ongeluk omgekomen vrouw vasthield en droeg de medaille aan haar op. De geboren Oostenrijker komt voor Duitsland uit sinds een ruzie met de Oostenrijkse sportbond.

Ook andere Duitse sporters sleepten – iets minder onverwacht en iets minder uitbundig – goud binnen. Zwemster Britta Steffen (2 keer), de hockeyheren en de springruiters als collectief. Individueel lieten ze het afweten. Het paard van ruiter Christian Ahlmann werd zelfs gediskwalificeerd omdat het verboden middel capsaicin werd geconstateerd. Verder was er Duits goud bij het judo, wielrennen, schermen, kanovaren, de moderne vijfkamp en de triatlon.

Teleurstellingen

Maar er waren ook teleurstellingen. Van de zwemmers was meer verwacht dan alleen het goud van Steffen, de hockeydames wisten geen medaille te winnen en de voetbalvrouwen, regerend wereldkampioen en gedoodverfde favorieten, haalden slechts brons.

De handballers, mannen én vrouwen, de volleybalheren en de Duitse basketbalheren kwamen niet verder dan de voorrondes. Vooral voor de basketballers met sterspeler Dirk Nowitzki, die de Olympische vlag twee weken geleden het stadion in mocht dragen, was dat een grote teleurstelling. De waterpoloërs werden tiende en de beachvolleyballers misten ook een medaille.

Dramatisch was het optreden van het Duitse turnwonder Fabian Hambücher . Van tevoren getipt om Duitsland in de meerkamp aan een gouden medaille te helpen, kwam hij uitgerekend bij zijn favoriete onderdeel, het hoogrek, ten val. Hambücher werd zevende, maar won uiteindelijk nog wel brons in de rekfinale.

Maatschappelijk debat

Toch toonde het Duitse Olympische comité DOSB zich zeer tevreden met het eindresultaat. Het streven om net zoveel medailles te halen als in Athene in 2004 werd weliswaar niet behaald – in plaats van 49 toen waren het er dit jaar 41 – maar omdat er meer gouden plakken bijzaten dan de vorige keer – zestien in plaats van dertien – eindigde Duitsland één plaats hoger in het eindklassement dan in Griekenland. Toen werden de Duitsers zesde.

In het totale klassement van alle Olympische Spelen sinds 1896 neemt Duitsland de derde plaats in. Sinds 1992 vallen de resultaten van de Duitse sporters tegen, ze eindigen in het eindklassement altijd lager dan deze derde plaats. Dit doet elke keer weer de discussie over topsport in Duitsland oplaaien. “We moeten een maatschappelijk debat voeren over wat ons topsport waard is”, aldus Michael Vesper van de DOSB gisteren na afloop van de Spelen.

DOSB-voorzitter Thomas Bach ziet echter de neerwaartse spiraal met deze vijfde plaats in China gekeerd. Hij noemt de toegenomen concurrentie van andere landen als belangrijkste oorzaak voor de afnemende Duitse prestaties. Er deden in China meer landen mee dan in Griekenland en steeds meer landen investeren flink geld in hun topsporters.

                                                          Spiegel Online / Tagesspiegel.de / Focus

Afbeelding:

Matthias Steiner: www.youtube.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger