Gouden droom voor zwemster Van Almsick voorbij
Nieuws

Achtergrond - 18 augustus 2004

(18 augustus 2004) Zwemster Franziska van Almsick (26), van wie heel Duitsland verwachtte dat ze de gouden medaille op de 200 meter vrije slag tijdens de Olympische Spelen in Athene zou halen, zag haar droom gisteren in duigen vallen. Ze bereikte de vijfde plaats en daarmee is haar kans op goud bij een Olympische wedstrijd nu voorgoed verkeken. De teleurstelling is groot.

Franzi, zoals ze al jaren door het Duitse publiek wordt genoemd, zwom de tweehonderd meter vrije slag in 1:58,88. Deze tijd ligt mijlenver verwijderd van haar wereldrecord, dat ze twee jaar geleden tijdens de wereldkampioenschappen in Berlijn vestigde, 1:56,64. Overigens kwam geen enkele zwemster gisteren in de buurt van dit record. De winnares van de tweehonderd meter vrije slag, de Roemeense Camelia Potec, zwom een tijd van 1:58,03.

Van Almsick zelf was zeer teleurgesteld. "Ik ben woedend. Deze tijd heb ik de afgelopen weken in vrijwel elke training gezwommen." Als verklaring voor haar slechte tijd gaf ze de druk die de hoge verwachtingen aan haar met zich meebrachten. "Mijn hele dag was miserabel. Toen ik op het startblok zat, dacht ik alleen maar: over vijf minuten is alles voorbij." Die verwachtingsdruk begeleidt haar al haar hele carrière. Haar moeder zat na afloop van de wedstrijd huilend op de tribune en zei blij te zijn dat het nu allemaal afgelopen is. "De klopjacht is ten einde."

Sinds haar zilveren medaille bij de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona was de toen veertienjarige Franzi de publiekslieveling en Duitslands hoop op zwemgebied. Sindsdien had ze een duidelijk doel: goud tijdens Olympische Spelen. In 1996 in Atlanta haalde ze weer zilver en vier jaar later in Sydney eindigde haar droom al in de halve finale. Ze kwam niet verder dan een elfde plaats. De druk bleek te groot en de media stortten zich op haar. De Bild-Zeitung gaf de schuld aan haar gewicht en noemde haar Franzi van Speck. Nauwlettend hield men in de gaten of ze rookte en toen ze een relatie kreeg met de opvallende Duitse handballer Stefan Kretzschmar, werd ook hun verhouding argwanend gevolgd door de media. Was de getatoeëerde Stefan wel goed voor Franzi? Alle twijfels verdwenen toen Van Almsick twee jaar geleden wereldkampioen werd in haar woonplaats Berlijn en een glorieus wereldrecord vestigde. De hoop op Olympisch goud bloeide weer op. Gisteren kwam er met de teleurstellende vijfde plaats aan die hoop een einde. In een eerste reactie na de wedstrijd kondigde ze direct het einde van haar internationale zwemcarrière aan.

Süddeutsche Zeitung
"Mission Gold" gescheitert

Frankfurter Allgemeine Zeitung
"Bin am Erwartungsdruck gescheitert - wieder einmal"

Der Spiegel
Zurück auf die Couch

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger