Drie Olympische wedstrijden Nederland-Duitsland
Nieuws

Achtergrond - 25 augustus 2004

(25 augustus 2004) Drie wedstrijden Nederland-Duitsland vinden er vandaag en morgen tijdens de Olympische Spelen in Athene plaats. Vanmiddag om 14.30 uur zal de strijd om goud bij de dressuur voor vrouwen gaan tussen Ulla Salzgeber en Anky van Grunsven, om 17.30 uur strijden de Duitse hockeyheren in de halve finale tegen de Nederlanders en morgen om 19.30 uur nemen de Duitse hockeyvrouwen het op tegen hun Nederlandse concurrenten.

De Duitse en Nederlandse hockeyvrouwen plaatsten zich gisteren voor de finale na twee zinderende wedstrijden. Duitsland won na strafschoppen van China, dat eigenlijk als favoriet gold. Nederland had het onverwacht zwaar tegen Argentinië en won ook pas na strafschoppen. In een eerdere poulewedstrijd versloegen de Nederlandse dames hun finale-tegenstander met 4:1, maar de Duitse vrouwen hebben goede hoop. "Normaal gesproken wint Nederland goud. Maar onze overwinning op China was ook niet normaal", aldus hockeyster Franziska Gude. Trainer Markus Weise denkt dat Nederland het zwaarder heeft dan zijn eigen Duitse dames: "Nederland is favoriet, maar ze hebben ook de druk. Het is ongelooflijk wat mijn team hier in Athene heeft gepresteerd." De Duitse dames stonden eerder in 1984 en 1992 in de Olympische finale.

De Duitse hockeyheren zijn Europees en wereldkampioen en willen nu Olympisch goud. Daarvoor moeten ze eerst de Nederlandse heren verslaan, die tijdens de Spelen in 1996 en 2000 goud hebben gewonnen. De toon voor de wedstrijd van vanmiddag is al gezet: "De rivaliteit met de Nederlanders kunnen we niet ontkennen", aldus de Duitse hockeyspeler Björn Emmerling, "Het is met hockey net als met voetbal - het is altijd weer gedonder."

Voor de dressuur van vanmiddag geldt Salzgeber als favoriet, zij staat nu op de eerste plaats. Het verschil met titelverdedigster Anky van Grunsven is echter met 0,52 punten heel klein. De Duitse springruiters wonnen gisteren overigens goud. Al voor de laatste ronde waren ze zeker van de eerste plaats. Hiermee hebben zij de derde Olympische overwinning op rij gehaald, want ook in Atlanta en Sydney wonnen zij goud. Nederland greep net naast het brons en werd vierde.

Bloedstollend spannend was de wedstrijd van de Duitse handballers gisteren tegen Spanje. Na twee keer verlenging moesten worpen vanaf de zeven meterlijn op het doel uitkomst bieden. De Duitse keeper Henning Fritz wist de Spaanse ballen tegen te houden, zodat de Duitsers uiteindelijk met 2:0 wonnen. Vooral de Duitse speler Stefan Kretzschmar was erg opgelucht. Vier jaar geleden miste hij het beslissende doelpunt en heeft daar nog nachtmerries van. Ook nu miste de vriend van zwemster Franziska van Almsick zijn zeven meter worp, maar zijn collega's Daniel Stephan en Christian Schwarzer wisten te scoren. De handballers ontmoeten nu Rusland in de halve finale.

De Duitse gewichtheffer Ronny Weller hoopt vandaag ook op een medaille. Dat zou zijn vijfde zijn en daarmee zal hij een nieuw Olympisch gewichthefrecord vestigen. Op dit moment staat Duitsland op de zesde plaats in het medailleklassement, met negen gouden, tien zilveren en dertien bronzen plakken. Nederland staat op een veertiende plaats (drie goud, zeven zilver, acht brons).

Die Welt
Eine Klasse für sich
Handball: Sieg im Siebenmeter-Drama
Hockey-Damen schaffen die Sensation

Der Spiegel
Deutschland nach Siebenmeterschießen im Finale
Deutsches Team schlägt Spanien im Siebenmeter-Krimi
Deutsche Equipe schafft Gold-Hattrick
Alle Endergebnisse des 11. Wettkampftages

ZDF Heute
Ronny Weller, ein heißes Eisen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger