Duitse springruiters moeten goud inleveren
Nieuws

Achtergrond - 12 november 2004

(12 november 2004) De Duitse springruiters moeten de gouden medaille, die zij afgelopen zomer bij de Olympische Spelen in Athene wonnen, inleveren. Het paard van Ludger Beerbaum, één van de vier Duitse springruiters, werd voor een tweede keer positief getest. Daarom werd Beerbaum gisteren gediskwalificeerd.

Door Beerbaums diskwalificatie eindigen zijn teamgenoten nu op een derde plaats in het Olympische eindklassement. In de tweede test werd het resultaat van de eerste test bevestigd: bij Beerbaums paard Goldfever is de verboden stof betamethason gevonden, die in een zalf zit die het paard heeft gekregen. Beerbaum zegt niet te hebben geweten dat de stof in de zalf zat en wil zich niet zomaar gewonnen geven. Over een paar dagen mag hij zijn visie op het geheel geven bij een hoorzitting in Lausanne. Daar wil hij aantonen dat de stof geen prestatiebevorderende werking op zijn paard heeft gehad. Desalniettemin krijgt hij zijn gouden medaille niet meer terug: als twee tests positief blijken, wordt men automatisch gediskwalificeerd. Daar kan niets tegen ondernomen worden.

Ook het paard van Bettina Hoy, Ringwood Cockatoo blijkt twee keer positief op de tests te hebben gereageerd. Maar haar gouden medaille werd haar al eerder wegens tijdfouten in haar rit ontnomen.

Beerbaums teamgenoot Marco Kutscher heeft door een ander dopingschandaal overigens nog een bronzen medaille gewonnen: het paard van de Ierse springruiter Cian O’Connor werd ook positief getest waardoor hij zijn gouden medaille moest inleveren. Kutscher, die vierde was geworden bij de individuele prestaties, bereikte hierdoor alsnog de derde plaats.      

Süddeutsche Zeitung
Das Ende vom Olympia-Gold

Die Welt
Deutsche Springreiter müssen Olympia-Gold abgeben

Der Spiegel
Beerbaum gibt Gold nicht verloren

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger