Duitslandweb logo Duitslandweb

Nieuw veiligheidsconcept: Duitsland wil actievere rol in de wereld

Kort nieuws - 14 juli 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland streeft naar een actievere rol in de wereld, ook militair, heeft zijn relatie tot Rusland opnieuw gedefinieerd en wil het leger in het binnenland kunnen inzetten bij terreurdreiging. Dat blijkt uit het nieuwe veiligheidsconcept, het zogenoemde witboek, dat minister van Defensie Von der Leyen woensdag heeft gepresenteerd. Daarin staat ook dat voortaan niet meer allen Duitse staatsburgers maar ook andere EU-burgers dienst kunnen nemen in de Bundeswehr. De nieuwe strategie ten opzichte van Rusland bestaat "uit geloofwaardige afschrikking en verdedigingscapaciteit en uit bereidheid tot dialoog". Ook wil Duitsland de Europese peiler van de NAVO versterken. De laatste keer dat Duitsland zijn veiligheidsconcept definieerde was in 2006, toen Poetin nog als trouwe bondgenoot gold, Duitsland nog een dienstplicht had - die werd in 2011 afgeschaft - en de terreurdreiging veel kleiner was. Het witboek sluit aan bij de lijn die president Gauck, minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier en Von der Leyen bij de veiligheidsconferentie in München in 2014 bekend maakten. Lees meer bij Spiegel Online en Zeit Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

De rechtsradicale AfD heeft flink gewonnen bij de verkiezingen in Saksen en Thüringen. De uitslag is dramatisch voor de regering Scholz.


Lees meer

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

In Thüringen, Saksen en Brandenburg zijn in september verkiezingen. De AfD wordt mogelijk de grootste partij. De redactie bespreekt de gevolgen.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger