Laatste dode bij ijshal geborgen
Nieuws

Achtergrond - 3 januari 2006

door de redactie

Twaalf van de vijtien dodelijke slachtoffers zijn kinderen en jongeren, 34 mensen raakten gewond. Tien van hen liggen nog in het ziekenhuis. 

Burgemeester Wolfgang Heitmeier van de Beierse bergplaats vlak bij de Oostenrijkse grens heeft ondertussen herhaaldelijk benadrukt dat het dak technisch in orde was. Hij ligt onder vuur nu de roep om schuldigen steeds luider wordt. Bewoners en lokale politici verwijten Heitmeier dat hij de hal niet eerder heeft gesloten. Het sportcomplex, een gebouw uit de jaren zeventig, wacht al enige tijd op sanering.

Het dak van de ijsbaan bezweek maandagmiddag rond vier uur onder het gewicht van zware sneeuwmassa’s. Op dat moment waren vijftig bezoekers in de hal, vooral families met kinderen; het is vakantietijd in Beieren. Volgens de Beierse radiozender BR hadden bezoekers kort voor de catastrofe het dak horen scheuren en kraken. De ijsmeester stuurde daarop nog snel een aantal mensen van de baan. Enkele minuten later kwam het dak naar beneden.

Medewerkers van de ijshal hadden maandagmiddag nog het gewicht van de sneeuw op het dak gemeten. Zij constateerden echter dat de sneeuwlast de kritische grenswaarde niet overschreed. Omdat meer sneeuw werd verwacht, lastte de ijshal kort voor de ramp wel een training van een ijshockeyclub af. "Puur uit voorzorg", zei de aanvoerder van het ijshockeyteam tegen opinieblad Der Spiegel. Voor publiek ging de ijsbaan echter niet dicht. Onduidelijk blijft waarom de hal niet meteen is ontruimd.

Het Openbaar Ministerie is een onderzoek begonnen naar de oorzaak van de ramp.

Spiegel Online
Letzte Vermisste identifiziert

ZDF Heute 
Bad Reichenhall: Ruf nach Konsequenzen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger