Reddingswerk bij ingestortte ijshal opgeschort
Nieuws

Achtergrond - 3 januari 2006

(3 januari 2006) De reddingsoperatie bij de ijshal die maandag instortte in het Beierse Bad Reichenhall is tijdelijk gestaakt. Een buitenmuur van de ruïne dreigt het te begeven. In totaal zijn elf doden geborgen, vier mensen worden nog vermist.  

Hulpdiensten besloten dinsdagmiddag de reddingsoperatie te staken toen bleek dat één van de muren die nog overeind stond, gevaarlijk naar buiten week. Het was niet uitgesloten dat de muur het zou begeven, aldus een woordvoerder van de politie. Om reddingswerkers niet in gevaar te brengen, kondigden de autoriteiten de tijdelijke stop af. De politie kon dinsdagmiddag niet zeggen hoe lang de onderbreking zou duren.

Honderden reddingswerkers in het Beierse Bad Reichenhall waren gisteren en maandag met man en macht op zoek naar slachtoffers tussen het puin van de ingestorte ijshal.

De kans nog overlevenden te vinden wordt steeds kleiner, vrezen hulpdiensten. De meeste slachtoffers liggen op de ijsvloer, bedolven onder tonnen puin. Bevriezingsdood is een reële mogelijkheid, aldus de helpers. Maandagavond zwoegden bijna zevenhonderd reddingswerkers, brandweermannen en medewerkers van onder meer het Rode Kruis door het puin. Zware sneeuwval bemoeilijkte de reddingswerkzaamheden.

Het dak van de ijsbaan in Bad Reichenhall, vlak bij de grens met Oostenrijk, bezweek maandagmiddag rond vier uur onder het gewicht van zware sneeuwmassa’s. Op dat moment waren vijftig bezoekers in de hal, vooral families met kinderen; het is vakantietijd in Beieren. Volgens de Beierse radiozender BR hadden bezoekers kort voor de catastrofe het dak horen scheuren en kraken. De ijsmeester stuurde daarop nog snel een aantal mensen van de baan. Enkele minuten later kwam het dak naar beneden.

De vraag hoe de ramp had kunnen gebeuren hangt als een spookverschijning boven de besneeuwde ruïne. Medewerkers van de ijshal hadden maandagmiddag nog het gewicht van de sneeuw op het dak gemeten. Zij constateerden echter dat de sneeuwlast de kritische grenswaarde niet overschreed. Omdat er meer sneeuw verwacht werd, lastte de ijshal kort voor de ramp wel een training van een ijshockeyclub af. "Puur uit voorzorg", zei de aanvoerder van het ijshockeyteam tegen Der Spiegel. Voor publiek ging de ijsbaan echter niet dicht. Onduidelijk blijft waarom de hal niet meteen is ontruimd.

Volgens Duitse media stond het voortbestaan van het sportcomplex, dat stamt uit de jaren zeventig, al langer ter discussie. De lokale politiek boog zich over de vraag of het complex gerenoveerd of afgebroken moest worden. De kwestie speelde ook in campagnes voor de lokale verkiezingen een belangrijke rol.

Geruchten dat het dak niet in orde was, wilde de burgemeester van de bergplaats niet bevestigen.

FAZ.NET
Kaum noch Hoffnung in Bad Reichenhall

Spiegel Online
Bergungsarbeiten werden unterbrochen

BR Online
Rettungsarbeiten vorläufig eingestellt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger