Merkel verdedigt Frans dreigement kernwapens
Nieuws

Achtergrond - 24 januari 2006

(24 januari 2006) Bondskanselier Angela Merkel heeft tijdens haar bezoek aan Versailles omstreden uitlatingen van president Chirac over de mogelijke inzet van Franse atoomwapens verdedigd. Chiracs dreigement zorgde in Duitsland voor grote opwinding.

door de redactie

De Franse president kondigde vorige week aan de inzet van atoomwapens tegen staten die openlijk terrorisme steunen, niet uit te sluiten. Volgens Merkel, die sinds haar aantreden in november voor de derde keer op bezoek is bij de Franse president, is er geen aanleiding om de Franse waarschuwing te bekritiseren. Het gaat Chirac alleen om afschrikking, benadrukte de Bondskanselier. Frankrijk herijkt zijn nucleaire strategie nu de veiligheidssituatie in de wereld is veranderd, Merkel zegt daar niets verkeerds in te zien.

In Duitsland zorgden de opmerkingen van Chirac vorige week voor grote opschudding. Chiracs rede werd door alle partijen in de Bondsdag scherp bekritiseerd. Merkels eigen partij noemde Chiracs betoog “ongelukkig”. De oppositie wilde dat Merkel van de Franse president zou eisen dat hij zijn woorden terugnam. Merkel gaf gisteren aan deze Duitse opwinding “met enige verbazing” te hebben gevolgd.

De aankondiging van Chirac lijkt een nauwelijks verhulde waarschuwing aan het adres van Iran. Amerika en Europa verdenken het land ervan een geheim kernwapenprogramma te bezitten. Iran ontkent dat ten stelligste, maar wil geen waarnemers toelaten. Duitsland, Frankrijk en Engeland hebben steeds geprobeerd het oplopende conflict met diplomatieke middelen op te lossen. De rede van Chirac lijkt dat streven een ernstige slag te hebben toegebracht. Ook de Europese eensgezindheid ligt aan duigen, menen critici.

Tijdens het topoverleg met Frankrijk benadrukte Merkel echter dat het gemeenschappelijke Europese Iran-beleid niet in gevaar is. Zij gaf aan dat een diplomatieke oplossing van het conflict met Iran de inzet blijft van de Europese bondgenoten. Minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier (SPD) waarschuwde zondag nog tegen een “militarisering” van het denken over Iran.

FAZ.net
"Es gibt überhaupt nichts zu kritisieren”

Spiegel Online
Merkel verteidigt Chirac

Stern.de
Merkel stellt sich hinter Chirac

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger