Eredoctoraat voor Wim Kok
Nieuwsflash

Achtergrond - 11 december 2003

(11 december 2003) Voormalig minister-president Wim Kok kreeg gisteren een eredoctoraat uitgereikt door de filosofische faculteit van de Westfälische Wilhelms Universität in Münster. Kok ontving het eredoctoraat wegens zijn "grote verdiensten voor Nederlands-Duitse betrekkingen tijdens zijn ambtstermijn als minister-president van 1994 tot 2002".

door de redactie

Kok heeft, aldus de universiteit, door zijn pragmatische en betrouwbare optreden niet alleen het aanzien van Nederland bevorderd maar hij verpersoonlijkte ook een politiek model dat Duitsland als voorbeeld kon dienen. In geen enkele naoorlogse periode hebben er zoveel succesvolle initiatieven tussen Nederland en Duitsland plaats gevonden als tijdens de regeringsperiode van Wim Kok, zowel op politiek gebied als in de diplomatie en de wetenschap. Mede door deze initiatieven, vindt de universiteit, is er een mentaliteitsverandering ingezet die tot een normalisering van de wederzijdse betrekkingen heeft geleid.

Onder de leiding van Kok kwam o.a. het zogenoemde Duitslandprogramma voor het Hoger Onderwijs in Nederland van de grond en werd het Duitsland Instituut in Amsterdam opgericht.

De uitreiking van het eredoctoraat vond plaats in de aula van het Schloss in Münster in aanwezigheid van onder andere de oud-ministers Relus ter Beek, Bram Peper, Tineke Netelenbos, voormalig PvdA-fractievoorzitter Jacques Wallage en oud-president van de Europese Centrale Bank Wim Duisenberg. Prof. Dr. Friso Wielenga, directeur van het Zentrum für Niederlande-Studien van de Universität Münster, hield de laudatio. Wim Kok sprak daarna zijn dankrede: 'Sociale en economische hervormingen: een Europese uitdaging' uit. In deze 40 minuten durende voordracht deed hij een dringend beroep op de Duitse politici de noodzakelijke hervormingen niet halfslachtig door te voeren. Ook ging Kok in op de Europese integratie. Hij pleitte voor een betere samenwerking tussen de verschillende lidstaten. Noch de kleine Europese landen, noch de grote kunnen eenzijdig hun zin doordrukken, aldus Kok.

Wim Kok begon zijn carrière in de Nederlandse vakbondsbeweging. Hij was onder meer voorzitter van de vakbond FNV en tussen 1979 en 1982 ook voorzitter van de Europese vakbond. In 1986 werd hij actief in de politiek, eerst als fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid, daarna als partijleider. In 1989 werd hij vice-premier en minister van Financiën in het kabinet Lubbers III. Van 1994 tot 2002 was Wim Kok minister-president van Nederland.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger