Oud-bondspresident Johannes Rau overleden
Nieuws

Achtergrond - 27 januari 2006

(27 januari 2006) De voormalige Duitse bondspresident Johannes Rau (75) is vanmorgen overleden. Rau was al lange tijd ernstig ziek. De populaire politicus, bondspresident van 1999 tot 2004, kreeg bekendheid als gewetensvolle verzoener.

Het voormalige staatshoofd stond sinds zijn aftreden in juli 2004 onder medische behandeling. Na zijn vertrek onderging hij twee operaties, waar hij echter nooit helemaal van herstelde. Rau (SPD) gold jarenlang als een van de populairste Duitse politici. Na zijn aftreden werd hij opgevolgd door CDU’er Horst Köhler.

Rau, zoon van een predikant, kreeg bekendheid als grote verzoener en het geweten van Duitsland. En als man die er, dankzij een genuanceerde mening, in slaagde boven de partijen te staan. ‘Broeder Johannes’, werd de protestantse Rau liefkozend genoemd. Het staathoofd had altijd wel een bijbelcitaat paraat.

Zijn finest hour beleefde hij tijdens zijn bezoek aan Israel op 16 februari 2000. Als eerste Duitse staatshoofd sprak Rau voor het Israëlische parlement, de Knesset. In een legendarische rede vroeg de bondspresident de Israelische afgevaardigden vergiffenis voor de holocaust en de misdaden die de nazi’s jegens de joden hadden begaan. Zijn optreden maakte indruk. “Wij horen een man die spreekt in de taal van Hitler, Himmler en Goebbels, maar ook in de taal van Heinrich Heine en Moses Mendelssohn”, reageerde de voorzitter van de Knesset.

Rau zette zich ook in voor een goede verstandhouding met het eveneens door de nazi’s geteisterde Polen. Samen met zijn Poolse collega Aleksander Kwasniewski pleitte hij in 2003 voor wederzijdse verzoening in de kwestie van de Vertriebenen, Duitsers die na de oorlog uit het voormalige Oost-Pruisen en Silezië waren verdreven. Tegenwoordig liggen deze gebieden in Polen.

Bijna 46 jaar lang heeft Rau openbare ambten bekleed, langer dan enige andere Duitse politicus. Toen de 27-jarige Rau in 1958 in het deelstaatparlement van Noordrijn-Westfalen werd gekozen, regeerde Konrad Adenauer nog over Duitsland. Noordrijn-Westfalen werd de thuisbasis van de jonge sociaal-democraat. Rau was er onder meer twintig jaar lang minister-president.

Tijdens de nationale verkiezingen van 1987 trad Rau aan als kanselierskandidaat van de SPD, maar werd verslagen door CDU’er Helmut Kohl. Rau volgde in 1999 Roman Herzog op als bondspresident.

Spiegel Online
Johannes Rau ist tot

FAZ.net
Er wollte „versöhnen, nicht spalten”

ZDF Heute
Johannes Rau ist tot

Beknopte biografie van het Deutsches Historisches Museum

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger