Horst Köhler wordt negende bondspresident
Nieuwsflash

Achtergrond - 24 mei 2004

(24 mei 2004) De econoom Horst Köhler (CDU) is gisteren tot de nieuwe bondspresident van Duitsland gekozen. Hij volgt op 1 juli Johannes Rau (SPD) op. Köhler kreeg één stem meer dan de vereiste absolute meerderheid. De verwachting was dat hij de verkiezing met meer stemmen zou winnen. In zijn eerste rede na zijn verkiezing zei hij dat Duitsland een land van ideeën moet worden. "Een fundamentele vernieuwing van het land is nodig en had allang moeten plaatsvinden."

Köhler maakte in zijn rede en in interviews gisteren duidelijk, dat hij de komende vijf jaar niet van plan is een blad voor de mond te nemen. "Ik zal de dingen bij de naam noemen", vooral als het te lang duurt voor er iets verandert, "zoals bij innovaties en bij het onderwijs." Köhler, gepromoveerd econoom, riep op tot meer daadkracht bij sociale en economische hervormingen. "Duitsland moet zijn instelling veranderen: moed tonen, creatief zijn, tegenslagen verwerken en laten zien dat we willen experimenteren en nieuwsgierig zijn. (...) We kunnen niet op dezelfde manier verder gaan zoals tot nu toe."

De bondpresident heeft in Duitsland een puur representatieve functie, maar Köhler wil zich daartoe niet beperken. "De bondspresident mag niet zwijgen als er duidelijk grote problemen zijn. Maar ik wil in geen geval de indruk wekken, dat ik een soort plaatsvervangende kanselier ben. Ik ken de grondwet en de machtsverhoudingen."

Duidelijke kritiek heeft de nieuwe president op de Duitse politieke en economische leiders. "De politiek kijkt te weinig naar wat de bevolking bezighoudt. Men is teveel bezig met de eigen beslommeringen." Als president wil Köhler een "advocaat van de burgers" zijn. Ook topmanagers kregen een veeg uit de pan: "Het is niet zo, dat de economische top in Duitsland opvalt door invoelingsvermogen en een voorbeeldfunctie is." Köhler wenst meer verantwoordelijkheidsgevoel van managers.

De partijleiders van CDU, CSU en FDP toonden zich zeer tevreden met de verkiezing van Köhler. Hij was hun kandidaat en Angela Merkel (CDU), Edmund Stoiber (CSU) en Guido Westerwelle (FDP) zien zijn verkiezing als een signaal voor een wisseling van de macht in Duitsland. Hoewel Köhler na zijn nominatie openlijk toegaf dat hij Merkel graag als kanselierskandidaat zag en dat hij voor een wisseling van de macht ten gunste van CDU/CSU en FDP was, benadrukte hij gisteren dat hij onpartijdig zal zijn. "Ik zie mezelf niet als een vaandeldrager van een machtswisseling." Ook liet hij zich lovend uit over kanselier Gerhard Schröder en zijn hervormingen.

Köhler wordt de negende president van Duitsland, en is het vijfde staatshoofd van de CDU. Hij was van 1990 tot 1993 staatssecretaris van Financiën en was de belangrijkste Duitse onderhandelaar voor de totstandkoming van de Europese economische en monetaire unie in Maastricht in 1992. Van 2000 tot begin dit jaar was hij zakelijk directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Op 1 juli zal hij in een gemeenschappelijk zitting van Bondsraad en Bondsdag worden benoemd.

Süddeutsche Zeitung
Staatsakt mit Schönheitsfehlern
"Deutschland soll ein Land der Ideen werden"

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Köhlers knapper Sieg

Die Welt
Köhler: Bin kein Bannerträger des Machtwechsels
Reaktionen zur Bundespräsidentenwahl

Der Spiegel
Köhler pocht auf weitere Reformen
Der Tag, an dem Horst Köhler kam

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger