Duitse politici wisten van ontvoering door CIA
Nieuws

Achtergrond - 6 december 2005

(7 december 2005) De druk op de Bondsregering groeit, nu bekend wordt dat Duitse politici op de hoogte waren van de ontvoering van de Duits-Libanese Khaled el-Masri door de CIA. Het geval kwam gisteren aan het licht op het moment dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice een bezoek bracht aan Duitsland. Tijdens haar ontmoeting met bondskanselier Angela Merkel (CDU) kwamen onder meer onrechtmatige CIA-praktijken in Europa ter sprake.

Minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (SPD) gaf gisteren toe dat hij sinds juni 2004 op de hoogte was van de ontvoering van El-Masri door de Amerikaanse inlichtingendienst. Steinmeier was destijds chef van Schröders kanselarij. El-Masri werd op 31 december 2003 in Macedonië gearresteerd en door de Amerikanen naar een gevangenis in Afghanistan gebracht. Daar zou hij zijn geslagen en geschopt. In mei 2004 werd hij weer vrijgelaten. De CIA zou hem hebben verward met een terrorismeverdachte.

Berichten over ontvoeringen en het folteren van terreurverdachten door de Verenigde Staten, het uitvoeren van geheime vluchten met gevangenen en de aanwezigheid van geheime gevangenissen in Europa zorgden de afgelopen week voor veel commotie in Europa. De betrokkenheid van Duitse politici hierbij leidt nu tot nog meer ophef.

De voormalige minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily (SPD) zou al in mei 2004 op de hoogte zijn geweest van de ontvoering van El-Masri, maar zou de zaak op verzoek van de Verenigde Staten stil hebben gehouden. El-Masri's advocaat had bovendien destijds de Duitse kanselarij en het ministerie van Buitenlandse Zaken ingelicht, waarop de regering de Duitse inlichtingendienst BND de opdracht gaf de zaak te onderzoeken. Het lijkt daarom waarschijnlijk dat niet alleen Steinmeier en Schily op de hoogte waren, maar ook de toenmalige kanselier Schröder en minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer.

Bondskanselier Merkel gaf Steinmeier gisteren de opdracht de parlementaire controlecommissie, die toezicht houdt op de Duitse inlichtingendienst, over de zaak in te lichten. Maar volgens de Berliner Zeitung was ook deze commissie al in 2004 op de hoogte van de ontvoering van El-Masri.

Indien de berichten kloppen, kunnen ze de regering-Schröder met terugwerkende kracht in diskrediet brengen. De rood-groene regering zette zich steeds fel af tegen de wijze waarop de VS ten strijde trokken tegen het terrorisme. Achter de schermen kan ze er evenwel juist bereidwillig aan hebben meegeholpen. Dat Steinmeier door deze zaak in de problemen komt, wordt echter onwaarschijnlijk geacht.

In haar gesprek met Merkel ontkende Rice gisteren dat de CIA onrechtmatige verhoormethoden toepast op verdachten. Rice had al voor haar bezoek aan Europa felle gereageerd op de Europese verwijten richting de CIA. Wie kritiek levert op de Amerikaanse methoden in de strijd tegen het terrorisme mag niet vergeten dat iedereen ervan profiteert, aldus de minister. De informatie die de Amerikanen inwinnen uit de verhoren van verdachten “helpen Europese levens redden”. 

De Amerikaanse tv-zender ABC beweert dat de Verenigde Staten afgelopen week nog elf al-Qaida verdachten van twee geheime gevangenissen in Oost-Europa naar Noord-Afrika hebben vervoerd en de bewuste gevangenissen in Polen en Roemenië hebben gesloten. Daarmee heeft de regering willen vermijden dat Rice tijdens haar bezoek aan Berlijn in verlegenheid werd gebracht.

ZDF Heute.de
Druck auf Steinmeier wächst - Außenminister räumt Wissen ein

Süddeutsche.de
Kanzleramt wusste von Entführung durch CIA

FAZ.NET
Nicht nur Steinmeier wußte von Masris Entführung
Rice verteidigt geheime Gefangenentransporte
Parteien fordern Aufklärung über CIA-Flüge durch Schily

Spiegel Online
Kontrollgremium wusste frühzeitig von Masri-Entführung
Die dunkle Seite des Anti-Amerikaners
Bundesregierung mauert sich ein
"Irgendwo in Nordafrika"

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger