Duitse politici positief over benoeming Rice
Nieuws

Achtergrond - 17 november 2004

(17 november 2004) In Duitsland is positief gereageerd op de benoeming van Condoleezza Rice tot minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten. Duitse politici zien haar benoeming als een nieuwe kans om de betrekkingen te verbeteren. Ook staat Rice bekend om haar uitstekende kennis over Europa en Duitsland.

Condoleezza Rice is nu nog veiligheidsadviseur van president George Bush en geldt als één van zijn belangrijkste vertrouwelingen. Binnenkort volgt zij Colin Powell op, die maandag zijn ontslag nam, en wordt de eerste zwarte vrouwelijke minister van Buitenlandse Zaken in de Verenigde Staten. In tegenstelling tot haar voorganger geldt zij als hardliner, die net als Bush wereldwijd offensief terrorisme en islamitisch extremisme wil bestrijden. Ze coördineerde tijdens Bush’ eerste ambtstermijn de strijd tegen het terrorisme en de opbouw van Irak. Ze was ook vanaf het begin, ondanks de tegenstrijdige informatie, overtuigd van het feit dat Irak over atoomwapens zou beschikken.

Desondanks beoordelen Duitse politici haar benoeming positief. Voor kanselier Gerhard Schröder en minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer is ze een vertrouwde gesprekspartner. Zij kennen haar uit talrijke ontmoetingen, die zowel met als zonder president Bush hebben plaatsgehad. Fischer zei als reactie op haar benoeming dat hij ervan uitgaat, dat de goede betrekkingen behouden zullen blijven. Claudia Roth, voorzitter van Die Grünen, ziet haar benoeming als een nieuw begin. “Het gaat erom, de VS weer in de internationale statengemeenschap en in een multilateraal beleid terug te brengen.”

Karsten Voigt, coördinator van de Bondsregering voor de Duits-Amerikaanse samenwerking, vindt net als Roth dat de regering Rice’s benoeming als een nieuw begin moet gebruiken. “Rice is een vriendin van Duitsland. Ze is een intellectuele, conservatief gevormde politicus met uitstekende kennis over Duitsland, Europa en Rusland. Haar benoeming is een grote kans, omdat ze zoveel van de transatlantische betrekkingen begrijpt.”

De buitenlandwoordvoerder van de CDU/CSU, Friedbert Pflüger, noemde de keuze voor Rice als opvolger van Powell “goed en juist”. Ook hij benadrukte dat Rice veel van Duitsland weet. “Zij heeft vele politieke contacten in de Bondsrepubliek”, aldus Pflüger.

Condoleeza Rice behoorde in 1989 al tot de veiligheidsstaf van de vader van president Bush. Mede door haar studie politicologie met als specialisatie de Sovjet-Unie, speelde zij in deze functie een belangrijke rol bij de onderhandelingen voor het Twee-plus-vier-verdrag, die de Duitse eenheid na de val van de Muur mogelijk maakte.

Süddeutsche Zeitung
"Ihre Ernennung ist eine große Chance"

Die Welt
Condoleezza Rice wird US-Außenministerin

Der Spiegel
"Rice ist eine Freundin Deutschlands"
Die beste Stimme ihres Herrn

ZDF Heute
Ausnahmetalent "Condi" Rice

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger