'Veel hangt af van Merkel'
Nieuws

Achtergrond - 11 oktober 2005

(11 oktober 2005) De Nederlandse pers reageert voorzichtig op de vorming van de grote coalitie van CDU/CSU en SPD. De verwachtingen in Duitsland zijn niet hooggespannen, maar dat zou nog wel eens in het voordeel van kanselier Merkel kunnen werken, zo lijkt de teneur. Veel zal afhangen van haar leiderschapskwaliteiten.

"Echte liefde ziet er anders uit", zo luidt de redactie van het Algemeen Dagblad op de samenwerking van SPD en CDU/CSU. "In feite komt het erop neer dat Merkel leider wordt van een sociaal-democratische regering", aldus de krant. Ook andere Nederlandse kranten vinden dat Merkel erg diep moest buigen om kanselier te kunnen worden. "De belangrijkste kerndepartementen, waaronder Financiën, Justitie en Buitenlandse Zaken, gaan naar de SPD", aldus weekblad Elsevier.

Wat komt er terecht van een grote coalitie waarin beide partijen even sterk zijn? "De voortekenen zijn ongunstig", aldus Elsevier. Merkel heeft bijvoorbeeld al concessies moeten doen op het gebied van de ontslagbescherming, die de CDU gedeeltelijk wilde afschaffen maar waaraan de SPD vasthoudt. Maar de "altijd pragmatisch opererende Merkel" zal er alles aan doen "de smalle marges van de politiek te benutten."

Toch zal het volgens NRC Handelsblad voor Merkel "niet eenvoudig worden om het nieuwe kabinet haar wil op te leggen". De SPD is groot en bekleedt cruciale posten, schrijft de krant, maar Merkel moet ook nog eens rekening houden met de Beierse zusterpartij CSU. Merkel en CSU-leider Stoiber, die nu minister van Economische Zaken wordt, "raakten in het verleden regelmatig slaags". Ook nu al liggen ze in de clinch over de Richtlinienkompetenz.

Maar juist het feit dat de nieuwe regering weinig verwachtingen wekt, kan in haar voordeel werken, denkt De Volkskrant. "De regering van Merkel mag vooralsnog weinig vertrouwen wekken, ze koestert ook geen pretenties. En dat kan een weldaad blijken te zijn. Zeker als zij zich toelegt op kansrijke projecten, zoals de hervorming van de federale structuren van de Bondsrepubliek." Op het gebied van Buitenlandse Zaken zal weinig veranderen, vermoedt de krant, omdat die post door een SPD-er zal worden bekleed. "Maar aan een Duitse regering die regeert, heeft de buitenwereld voorlopig genoeg."

De Volkskrant
Duitsland-na-Schröder begint pretentieloos
Merkel kanselier, maar SPD levert acht ministers

NRC Handelsbald
Angela Merkel wordt bondskanselier

Trouw
Gerhard Schröder speelde toch net iets te hoog spel

Elsevier
Merkel wint, maar geeft veel terrein prijs

Algemeen Dagblad
Echte liefde ziet er anders uit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger