Ministersbenoemingen CDU/CSU moeizaam
Nieuws

Achtergrond - 14 oktober 2005

(14 oktober 2005) CDU en CSU zijn het nog niet eens over de namen van ministers die zij willen benoemen. Terwijl SPD-voorzitter Müntefering gisteren al zijn ministersteam bekend kon maken, hebben de christen-democraten het een stuk moeilijker. Vast staat dat de CSU maar twee posten krijgt. Dat betekent dat er in Beieren een strijd ontstaat over de opvolging van Edmund Stoiber.

Eigenlijk wilde de CDU haar ministersteam nog voor het begin van de coalitieonderhandelingen komende maandag rond hebben, maar vooralsnog staan maar twee namen vast: Angela Merkel wordt kanselier en de huidige minister-president van Beieren en CSU-voorzitter Edmund Stoiber wordt minister van Economische Zaken. Aangezien van er de zes beschikbare ministersposten maar twee naar de CSU zullen gaan, betekent dit dat de Beierse christen-democraten nog maar één andere minister mogen leveren.

De ministeries van Defensie, Binnenlandse Zaken en Familie-aangelegenheden zouden voor de CDU gereserveerd blijven. Dit betekent dat CSU-er Günter Beckstein, de minister van Binnenlandse Zaken in Beieren, daar niet voor in aanmerking komt. Daarmee blijft hij, net als de Beierse staatsminister Erwin Huber, kandidaat voor de opvolging van Stoiber in de Zuid-Duitse deelstaat.

Uiterlijk komende maandag wil Merkel bekend maken wie de christen-democratische ministers worden. Voor de post van Binnelandse Zaken wordt Wolfgang Schäuble (CDU) genoemd, tussen 1989 en 1991 ook al minister op deze post in de regering van Helmut Kohl. Defensie zou naar Franz Josef Jung gaan, de huidige CDU-fractieleider in Hessen. Horst Seehofer (CSU), plaatsvervangend voorzitter van de CSU, zou minister voor Consumentenbelangen en Landbouw worden. Binnen de CDU zou echter weerstand tegen deze benoeming bestaan, omdat Seehofer te sociaal-democratisch zou zijn. Zijn kritiek op het gezondheidsbeleid van de christen-democraten baarde vorig jaar veel opzien. 

In ieder geval één post zou gereserveerd zijn voor een CDU-er uit Nedersaksen, aldus de minister-president van deze deelstaat Christian Wulff. Het zou gaan om de minister van Sociale Zaken van Nedersaksen, Ursula von der Leyen. Ook de namen van Friedbert Pflüger, expert op het gebied van Buitenlandse Zaken, en van Annette Schavan, Onderwijsminister in Baden-Württemberg, zouden circuleren voor een ministerspost in de nieuwe regering.

Volker Kauder, nu secretaris-generaal van de CDU, zou fractieleider worden en Ronald Pofalla, de huidige vice-fractievoorzitter, wordt dan secretaris-generaal. CDU en CSU willen op 14 november het coalitieverdrag door kleine partijcongressen in Berlijn en München laten goedkeuren.

De CDU wil zich bij de onderhandelingen met de SPD concentreren op de sanering van de begroting, op de arbeidsmarkt, de sociale zekerheid en op een hervorming van het belastingssysteem. De partij zou niet meer vasthouden aan een verhoging van het BTW-tarief.

Spiegel Online
Union will sich auf vier Themen konzentrieren
Kochs Standleitung ins Kabinett

ZDF Heute.de
Stühlerücken in der Union

FAZ.NET
Merkel und Union ringen noch um Ministerposten

Süddeutsche Zeitung
Gerangel um die Macht neben Merkel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger