CDU en CSU bieden regering hulp aan
Nieuws

Achtergrond - 2 maart 2005

(2 maart 2005) Oppositieleiders Angela Merkel (CDU) en Edmund Stoiber (CSU) hebben in een brief aan kanselier Gerhard Schröder (SPD) hun hulp aangeboden om de massawerkloosheid in Duitsland te bestrijden. Gisteren werd bekend dat er in februari ruim 5,2 miljoen werklozen in Duitsland waren, een naoorlogs record. Minister Hans Eichel van Financiën (SPD) heeft de hulp echter afgeslagen.

"Een houding van 'gewoon doorgaan' en een voortzetting van de normale gang van zaken is onmogelijk", aldus Merkel en Stoiber in hun brief, die de Bild Zeitung citeerde. "Daarom vernieuwen we hiermee ons aanbod voor een pakt voor Duitsland en verzekeren we u van eerlijke en constructieve gesprekken, zodra u als verantwoordelijke voor de regering de voor deze gesprekken benodigde wetsontwerpen indient." De drie belangrijkste punten voor CDU en CSU zijn minder bureaucratie voor het midden- en kleinbedrijf, het creëren van een wettelijke basis voor 'Bündnisse für Arbeit' binnen bedrijven en een daling van de bijdragen voor de werkloosheidsverzekering.

Eichel wees het aanbod echter onmiddellijk af. "Nog meer geld uitgeven dat we niet hebben, kan niet. Klassieke conjunctuurprogramma's zijn de verkeerde manier", aldus Eichel. Kanselier Schröder is op dit moment op reis in de Arabische wereld en heeft nog niet op de voorstellen gereageerd. Politici van de regeringspartijen SPD en Die Grünen eisen inmiddels ook een nieuwe 'Bündnis für Arbeit', waarin regering, werkgevers en vakbonden met elkaar overleggen, het liefst nog voor de verkiezingen in Noordrijn-Westfalen in mei van dit jaar.

Uit een opinipeiling van het toonaangevende Forsa blijkt dat als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, CDU/CSU en FDP samen 49 procent van de stemmen zouden krijgen, 9 procent meer dan de rood-groene regering. De SPD zou 32 procent halen en Die Grünen 8 procent.

Süddeutsche Zeitung
"Eine Zumutung für jeden intelligenten Menschen"

Der Spiegel
Merkel und Stoiber bieten Schröder Pakt an
Rot-Grün sackt in Umfrage ab

ZDF Heute
Arbeit: Stoiber und Merkel bieten Zusammenarbeit an

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger