Merkel en Müntefering in debat op Kirchentag
Nieuws

Achtergrond - 26 mei 2005

(26 mei 2005) Kanselier Gerhard Schröder (SPD) en president Horst Köhler openden gisteren in Hannover samen de dertigste evangelische Kirchentag, een meerdaagse bijeenkomst waar meer dan honderdduizend protestanten hun geloof vieren. Vandaag zullen Angela Merkel (CDU) en Franz Müntefering (SPD) daar met elkaar debatteren over Europa.

Ruim vijftigduizend gelovigen waren gisterenavond op de Opernplatz in Hannover bijeen gekomen voor de opening van de protestantse kerkendag. Köhler waarschuwde de toehoorders voor "de erfenis" van de huidige generaties waarmee komende generaties worden opgezadeld. "Onze kinderen en kleinkinderen hebben recht op een eigen ontwikkeling." Schröder riep op economische efficiëntie aan rechtvaardigheid te koppelen. Na de opening namen ruim tienduizend mensen deel aan de verschillende kerkdiensten in de binnenstad. Het motto van de kerkendag is dit jaar 'Als je kind je morgen vraagt' uit het vijfde boek van Mozes.

Angela Merkel, partijvoorzitter van de CDU en zeer waarschijnlijk de kanselierskandidaat van de christen-democraten voor de komende verkeizingen, zal vanmiddag in debat gaan met Franz Müntefering, SPD-voorzitter, over het thema Europa. "Dat we door de komende Bondsdagverkiezingen nu meer aandacht krijgen, kan voor ons alleen maar goed zijn", zo liet de voorzitter van de organisatie Eckhard Nagel weten. Maar voegde daaraan toe dat de kerkendag geen platform voor politieke mededelingen mag worden.

De protestantse kerkendag wordt sinds 1949 in Duitsland georganiseerd, eerst jaarlijks, tegenwoordig elke twee jaar. De deelnemers discussiëren met elkaar over het geloof maar ook over actuele onderwerpen die hen bezighouden. Tot en met zondag worden zeker honderdduizend bezoekers verwacht die aan meer dan 2500 programma-onderdelen kunnen meedoen, variërend van concerten en cabaret tot discussiefora, bijbellezen en kerkdiensten. Ook dit jaar zal het oecomenische aspect, net als twee jaar geleden in Berlijn, weer een belangrijke rol spelen. Toen ontstond een rel omdat een katholieke priester meedeed aan het protestantse avondmaal. Dit jaar zijn alleen discussies gepland tussen katholieke en protestantse kerkleiders. In 2010 moet er een oecomenische kerkendag plaatsvinden in München, waar dan ook de nieuwe paus Benedictus XVI zal worden uitgenodigd.

Frankfurter Allegemeine Zeitung
Kirchentag droht zur Wahlkampfplattform zu werden

Der Spiegel
Merkel gegen Müntefering beim Kirchentag

Die Welt
Duell auf dem Kirchentag

ZDF Heute
"Der Kirchentag tanzt Tango"

Reuters
Köhler und Schröder eröffnen Kirchentag in Hannover

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger