Coole kerkgangers in Berlijn
Berlijnse Berichten

Columns - 4 juni 2003 - Auteur: Marja Verburg

(4 juni 2003) Sinds afgelopen weekend weten wij waar Jezus is. Of in ieder geval was. Jezus bevond zich aan de andere kant van de Potsdamer Platz Arkaden. Wij waren daar met ons jaarlijks terugkerende Hemelvaartbezoek aan het shoppen, toen een zwerver ons dat meedeelde. Het was ons al opgevallen dat het erg druk was in het centrum van de stad. Het was Kirchentag in Berlijn. En niet zomaar Kirchentag, maar de eerste oecumenische: katholieken en protestanten die samen hun geloof vierden, gedachten uitwisselden, zongen, baden, samen waren. Kirche von unten wordt dat genoemd.

van Marja Verburg

Het was een historische gebeurtenis: de eerste ontmoeting tussen katholieken en protestanten in een officieel kader sinds vijfhonderd jaar en wie weet waar het het begin van zal zijn. Ik vond het minstens zo historisch dat ruim 210 duizend christenen, een voetbalbekerfinale en dus veel Bayern Münchenfans, een SPD-partijcongres, waar de toekomst van Duitsland van afhing en twee artsencongressen allemaal in hetzelfde weekend in Berlijn georganiseerd waren en er geen wanklank gehoord werd.

Maar geheel zonder relletjes verliep het weekend natuurlijk niet, daar zorgden de christenen zelf voor. Vier dagen mooi weer en gute Laune hadden de gelovigen misschien iets te nader tot elkaar gebracht. Een gemeenschappelijk avondmaal in de Gethsemanekirche in Prenzlauerberg was teveel van het goede, want oecumenisch of niet, er zijn wel regels. Anders kun je natuurlijk de geloofsverschillen helemaal afschaffen. De deelname van een Beierse katholieke priester aan het protestantse avondmaal, dus het feit dat het brood uit evangelische in plaats van uit katholieke hand ontvangen werd, bleek goed voor een schandaal. Over sancties tegen de man wordt nog nagedacht. Maar ja, de Gethsemanekirche staat dan ook niet bekend om zijn strenge leer. In de nadagen van 1989 is er al eens een revolutie uit voort gekomen en men heeft daar zo zijn eigen wijze ontwikkeld om met rigide regels om te gaan. De zondige Beierse katholiek is in Prenzlauerberg inmiddels asiel aangeboden.

Ze bezochten de meer dan drieduizend georganiseerde bijeenkomsten, concerten en kerkdiensten maar waren ook gewoon toerist in Berlijn en dansten de hele nacht in technodisco Tresor. Als ze voor krant of tv geïnterviewd werden, bleken ze vooral het mensen ontmoeten en het gevoel samen te horen erg te waarderen. Ze zouden zo door kunnen naar de Love Parade volgende maand, waar natuurlijk helemaal niks mis mee is. Mijn vriend Axel, die voor dominee leert in de Zionskirche in Prenzlauerberg, was de afgelopen dagen niet alleen zielzorger, maar ook concertorganisator, punkband-manager en dansende jongere. Integreren en harmonieus samenzijn: wat wil je nog meer? Dat dacht burgermeester Wowereit ook: in plaats van op het SPD-congres, waar hij verwacht werd, was hij op de afsluiting van de Kirchentag en heeft de christenen uitgenodigd in 2008 weer naar Berlijn te komen. Ik ben benieuwd. Hopelijk is het avondmaal in de Gethsemanekirche dan verwerkt.

Der Spiegel
Mutiger Kirchentag mit Tabubruch

Marja Verburg studeert Geschiedenis in Berlijn en is de vaste columniste van het Duitslandweb

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger