"Megalomaner Trauerkitsch"
De bouw van het Holocaust-Mahnmal is eindelijk begonnen

Achtergrond - 8 september 2003

(4 september 2003) Na jarenlange vertraging is in Berlijn een begin gemaakt met de bouw van het Holocaust-Mahnmal. Niet iedereen is tevreden met het concept van architect Peter Eisenman. "Gaan wij Duitsers ons meer met de Holocaust bezighouden, als het monument groter wordt gemaakt?"

Ook het ontwerp van het monument is mikpunt van kritiek geweest. Tegenstanders van Eisenmans concept menen dat het Mahnmal, zoals dat nu wordt gerealiseerd, te groot is. De Duitsers zouden in de verleiding kunnen komen om elke kritische vraag naar hun omgang met de Holocaust af te doen, door naar het omvangrijke monument te verwijzen. De grootte van het Mahnmal zou voor eens en voor altijd laten zien hoezeer de Duitsers zich het lot van de vermoorde joden aantrekken. "Megalomaner Trauerkitsch" als afsluiting van het publieke debat over het nazi-verleden? Passante Renate Niederdraenk (55) uit Essen deelt deze vrees niet. "Het monument kan niet groot genoeg zijn". Matthias Mulke (60) uit Erfurt daarentegen kan zich goed vinden in de kritiek. "Natuurlijk is het veel te groot!", zegt hij, driftig wijzend op een plattegrond van het Mahnmal. "Als de Duitsers naar hun mening was gevraagd, was het niet zo groot geworden", weet Mulke. De vraag, of hij daarmee voor een kleiner monument pleit, beantwoord Mulke met een wedervraag: "Gaan wij Duitsers ons meer met de Holocaust bezighouden, als het monument groter wordt gemaakt?".

Het Holocaust-Mahnmal zal uiteindelijk een oppervlakte van bijna twintigduizend vierkante meter gaan beslaan. Het monument zal bovendien worden voorzien van een ondergronds Ort der Information, dat onder andere ruimte moet gaan bieden aan een register waarin de 4,4 miljoen bij naam bekende slachtoffers van de Holocaust zullen worden opgenomen. De werkzaamheden moeten in oktober 2004 worden afgerond. Dat betekent dat vanaf nu wekelijks zo'n zestig betonnen pijlers moeten worden neergezet. Loopt alles zoals gepland, dan wordt het Holocaust-Mahnmal op 8 mei 2005 geopend, exact zestig jaar na de Duitse capitulatie in de Tweede Wereldoorlog. Het bedrijf Berlin Tourismus Marketing prijst het toekomstige monument nu al aan in een folder. De titel? "Sporen van het joodse leven".

Mark Schenkel is student Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en schrijft regelmatig artikelen voor het Duitslandweb. Momenteel studeert hij aan de Humboldt Universität in Berlijn.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Peter Eisenman im Stelengang

Die Welt
Holocaust-Mahmal: Information unterirdisch?

Der Spiegel
Verstörender Gesang

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger