Koninginnedag bestaat ook in Duitsland
Gastcolumn

Columns - 23 maart 2004

(23 maart 2003) Wat weten de Duitsers eigenlijk van Nederland en hoe presenteren wij ons in het buitenland? Rob Savelberg biedt bij het bezoek van koningin Beatrix een kijkje in de keuken van het RTL Nieuws in Berlijn.

Voor het koninklijke bezoek belde ik met mijn collega's van persbureau Reuters. Zij beloven dat ze de aankomst van de koningin op vliegveld Tegelcoveren. Dan hoeft onze Duitse cameraman Felix geen kou te lijden op de luchthaven. Na de Bondspresident begeleiden we de koningin nog op haar lange dag langs de Rijksdag, de opening van de ambassade en een rondleiding door het Joods Museum. Aan het eind van de dag is de koningin zichtbaar vermoeid. Tv-journalistiek is voor een groot gedeelte logistiek, zegt mijn collega Jeroen Akkermans altijd. Beheers je de logistiek, dan is het halve televisiewerk gedaan. En dus hadden we ons bericht over het bezoek van Hare Majesteit al bijna af, voordat ze überhaupt in Berlijn is. De ambassadeur, de neerlandicus en de mensen op de beurs en op straat hebben hun zegje over Nederland al gedaan. Het daadwerkelijke bezoek van de koningin kan, mits er geen onverwacht nieuws optreed, in ons verhaal geplakt worden.

De volgende ochtend vertrekken we voor dag en dauw naar Oranienbaum, een stadje in de deelstaat Saksen-Anhalt, waar de koningin een vervallen paleis van haar voorouders bezoekt. Voor dit gedeelte kregen we van de Rijksvoorlichtingsdienst maar liefst vijf verschillende accreditaties. Ook hier in de Oostduitse provincie is de vaderlandse pers massaal aanwezig. Als de koningin per helicopter arriveert hebben de Duitsers op het marktplein tien kleine kinderen in Nederlandse klederdracht geposteerd. Als de kleintjes Beatrix mogen begroeten kan één van hen een geeuw nauwelijks meer onderdrukken. Het heeft iets aandoenlijks als alle meegereisde fotografen dit beeld vastleggen. Koninginnedag bestaat ook in Duitsland, wie had dat nou gedacht?

Rob Savelberg woont in Berlijn en is freelance-journalist. Hij werkt onder andere voor het Nederlandse RTL-Nieuws.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger