Koningin Beatrix opent ambassade in Berlijn
Nieuwsflash
Achtergrond - 2 maart 2004
(2 maart 2004) Vandaag opent koningin Beatrix in Berlijn het nieuwe gebouw van de Nederlandse ambassade in Duitsland. Het ontwerp van architect Rem Koolhaas werd in november 2003 bekroond met de Architekturpreis Berlin. Morgen zal ze haar tweedaagse officiële bezoek aan Duitsland afsluiten met een bezoek aan het slot Oranienbaum in de deelstaat Saksen-Anhalt.
Koningin Beatrix wordt vanochtend
ontvangen door bondspresident Johannes Rau. 's Middags zal de koningin de Rijksdag bezoeken. Vervolgens vindt de officiële opening plaats van het nieuwe ambassadegebouw. Het is de tweede keer dat de koningin een Nederlandse ambassade opent. Eerder opende ze de ambassade in Tokio.
De nieuwe Nederlandse ambassade ligt aan de Rolandufer in Berlin Mitte. Het was de uitdrukkelijke wens van de opdrachtgevers dat het gebouw aan het water kwam te liggen. Het ligt nu op de plek waar Nederlandse bouwkundigen in de zeventiende eeuw het Spreekanal hebben aangelegd, de "enige echte gracht in Berlijn". De werkzaamheden zijn begonnen in het voorjaar van 2000.
De Nederlandse architect Rem Koolhaas kreeg de opdracht na een selectieprocedure in heel Europa. Het gebouw is zeer centraal gelegen; het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken is te voet te bereiken en de ambassades van China, Brazilië, Australië en Turkije liggen aan de overkant van de Spree. Het gebouw moet, volgens Koolhaas, de Nederlandse soevereiniteit symboliseren. Het hart van het gebouw, dat voornamelijk uit beton is opgetrokken, is het zogenaamde traject. De weg, die door aluminium is bedekt, loopt door alle acht etages, die allemaal verschillende hoogtes en indelingen hebben.
Morgen staat een gesprek tussen koningin Beatrix en bondskanselier Schröder op het programma. Het onderhoud zal een half uur duren. Daarna bezoekt koningin Beatrix het slot Oranienbaum in de deelstaat Saksen-Anhalt. De koningin is beschermvrouwe van de restauratie van het slot, dat in 1663 door de Nederlandse architect Cornelius Ryckwaert werd gebouwd in opdracht van de Nederlandse prinses Henrietta Catharina, die met een vorst uit Saksen-Anhalt was getrouwd. Verder wordt de stad Dessau en het Bauhaus-gebouw aldaar bezocht. Morgenmiddag gaat de koningin weer terug naar Nederland.
Die Berliner Morgenpost
Die Holländer residieren am Wasser
Lees ook Actueel Uitgelicht
De nieuwe liefde tussen Rem Koolhaas en Berlijn
Reacties
Geen reacties aanwezig