Balkenende niet bekend in Duitsland
Nieuwsflash

Achtergrond - 4 maart 2004

(4 maart 2004) Volgens een enquête van de NIPO in samenwerking met het Duitse collega-bureau Emnid weet slechts één op de vijf Duitsers wie Jan Peter Balkenende is. Koningin Beatrix is daarentegen bij 91 procent van de Duitsers bekend. Het onderzoek vond plaats in het kader van het staatsbezoek van de koningin aan Duitsland deze week.

Nieuwsflash

Uit de enquête, die in opdracht van het EO-radioprogramma 'De Ochtenden' bij 500 Duitsers is uitgevoerd, kent slechts 21 procent van hen de Nederlandse premier. Koningin Beatrix en Prinses Màxima spreken meer tot de verbeelding; respectievelijk 91 procent en 77 procent van de Duitse bevolking kent hen.

Het NIPO-onderzoek laat daarnaast ook zien dat bondskanselier Schröder wél bekend is bij de Nederlanders. Hij haalt maarliefst 81 procent. Daarmee is hij in Nederland net zo bekend als de Nederlandse ministers Brinkhorst, De Graaf en Donner. Het onderzoek loopt vooruit op het voorzitterschap van de Europese Unie, dat Nederland in de tweede helft van 2004 ten deel valt. Het merendeel van de Nederlanders (67 procent) is van mening dat Duitsland te veel invloed heeft in de Europese Unie. Vooral de oudere Nederlanders, die 60 jaar en ouder zijn, vinden de Duitse invloed te groot.

Het vertrouwen dat Nederlanders in Duitsland stellen is ook niet al te hoog. Een percentage van 58 procent vertrouwt Duitsland in het vinden van oplossingen voor internationale problemen. 70 Procent van de Duitsers daarentegen acht Nederland daartoe in staat. De interesse van Nederlanders in Duitsland laat daarnaast te wensen over: 49 procent van de Nederlanders zegt meer te willen weten over Duitsland tegenover 68 procent van de Duitsers, die meer willen weten over Nederland.

Nu.nl
Weinig Duitsers kennen Balkenende

De Ochtenden
Nederlanders: "Duitsland heeft teveel invloed in de Europese Unie"

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger