Verkiezingsuitslag komt minstens één week later
Nieuws

Achtergrond - 8 september 2005

(8 september 2005) De officiële uitslag van de Bondsdagverkiezingen op 18 september zal minstens een week op zich laten wachten. Door het overlijden van Kerstin Lorenz, kandidate voor de extreem-rechtse NPD in Dresden, worden de verkiezingen in haar kiesdistrict met minstens een week uitgesteld. “Dat heeft invloed op andere beslissingen, zoals de verkiezing van de nieuwe bondskanselier door de Bondsdag”, aldus Irene Schneider-Böttcher, organisator van de verkiezingen in de deelstaat Saksen.

Het kiesdistrict van Dresden zou met zijn 219.000 kiesgerechtigden de doorslag kunnen geven in de verkiezingsuitslag. In de peilingen spant het erom of de potentiële rechtse coalitie van CDU/CSU en FDP een meerderheid van de stemmen behaalt. Afhankelijk van de uitslag op 18 september kan het uitroepen van de winnaar van de verkiezingen dus nog een week of twee op zich laten wachten.

Een nieuwe verkiezingsdatum voor het bewuste kiesdistrict 160 staat nog niet vast. “Het wordt uiterlijk het eerste weekend van oktober, maar wellicht nog in september”, aldus Schneider-Böttcher. De officiële verkiezingsuitslag wordt pas daarna bekendgemaakt, waarvan op haar beurt de nieuwe samenstelling van de Bondsdag afhankelijk is.

De NPD bericht dat Kerstin Lorenz afgelopen maandag bij een verkiezingsbijeenkomst door een hersenbloeding is geveld, waarna ze in coma is geraakt. Woensdag is ze op 43-jarige leeftijd overleden. De extreem-rechtse partij moet nu een vervanger voor Lorenz aanwijzen. Vervolgens moeten de kieslijsten worden aangepast, evenals de brieven waarmee mensen per post kunnen stemmen. Reeds per post uitgebracht stemmen worden ongeldig verklaard.

Bij de Bondsdagverkiezingen van 2002 won de CDU-politica Christa Reichardt met 33,6 procent van de stemmen het directmandaat in kiesdistrict 160. De SPD-kandidaat volgde met 25 procent. De opkomst in Dresden lag destijds bij 83,4 procent.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger