Volkswagen bouwt terreinwagen in Wolfsburg
Nieuws

Achtergrond - 27 september 2005

(27 september 2005) De nieuwe terreinwagen van Volkswagen zal in Wolfsburg worden gebouwd. Dat hebben de VW-directie en vertegenwoordigers van de werknemers na onderhandelingen dinsdagochtend bekend gemaakt. De directie had eerder gedreigd te productie naar Portugal te verplaatsen, wanneer de loonkosten in Wolfsburg niet met 850 euro per auto zouden dalen.

Wolfgang Bernard, directievoorzitter van Volkswagen, verklaarde tevreden te zijn de productiekosten te hebben gereduceerd en de nieuwe terreinwagen in Wolfsburg te kunnen produceren. Volgens Bernard kan de auto, dankzij het drukken van de loonkosten, de concurrentie aan en tegen een competitieve prijs naar Amerika, de belangrijkste afzetmarkt, geëxporteerd worden. Hiernaast deed de directie vanochtend de toezegging om vanaf 2008 een nieuw model Volkswagen in de fabriek in Emden te gaan produceren.

Het besluit zal de fabrieken van Volkswagen in Duitsland de komende jaren van voldoende werk voorzien. Bernd Osterloh, voorzitter van de ondernemingsraad, toonde zich tevreden: “Voor ons was het belangrijk dat de compacte terreinwagen in Wolfsburg zou worden gebouwd en dat wij meer dan duizend arbeidsplaatsen zeker konden stellen”.

Afgelopen zondag werd bekend dat sportwagenfabrikant Porsche 20 procent van de aandelen Volkswagen wil kopen. Dit aandelenpakket vertegenwoordigt een waarde van 3,3 miljard euro. Met de transactie zou Porsche de grootste aandeelhouder van Volkswagen worden en in staat zijn eventuele vijandige overnames te blokkeren.

Volgens Porsche-topman Wiedeking heeft zijn bedrijf “uit eigen belang de onafhankelijkheid van Volkswagen zeker gesteld. De ‘Duitse oplossing’ is een wezenlijke voortzetting van een stabiele ontwikkeling van Volkswagen AG en daarmee de voortzetting van onze samenwerking”. Vooral op het gebied van onderzoek en ontwikkeling werken beide bedrijven samen. De komende weken zullen Volkswagen en Porsche praten over de gezamenlijke ontwikkeling van een hybride-motor, die zowel op benzine als elektriciteit loopt.

Met name uit Groot-Brittannië kwam veel kritiek op het plan van Wiedeking, dat hij samen met Ferdinand Piëch beraamde. Piëch is kleinzoon van Porsche-oprichter Ferdinand Porsche, mede-eigenaar van zowel Porsche en voorzitter van de raad van toezicht van beide bedrijven. De geplande aandelenkoop werd door Howard Wheeldon, columnist van de Dow Jones Newswires getypeerd als “belachelijk, extreem en typisch een idee van Piëch om een oplossing te vinden voor de vele problemen bij Volkswagen.”

Volgens de webredactie van het Duitse opinieblad Der Spiegel is de Britse kritiek op de voorgenomen aandelentransactie vooral emotioneel.

ZDF.Heute.de
VW baut neuen Geländewagen in Wolfsburg

FAZ.NET
Porsche wird größter VW-Aktionär
Golf-Geländewagen wird in Wolfsburg produziert
Die Piëch AG

Financial Times Deutschland
Golf-Geländewagen wird in Wolfsburg gebaut

Spiegel Online
VW baut Golf-Geländewagen in Wolfsburg
Britische Kommentatoren Schäumen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger