Nazi-jager Simon Wiesenthal overleden
Nieuws

Achtergrond - 20 september 2005

(20 september 2005) Simon Wiesenthal is op 96-jarige leeftijd thuis in Wenen overleden. Wiesenthal richtte in de jaren zestig een naar hemzelf genoemd centrum op, dat in de loop der jaren ongeveer elfhonderd nazi-oorlogsmisdadigers opspoorde, onder wie Adolf Eichmann.

Simon Wiesenthal, van huis uit architect, overleefde meer dan twaalf concentratiekampen. Op 5 mei 1945 werd hij door de Amerikanen bevrijd uit conentratiekamp Mauthausen, die hem vervolgens de opdracht gaven oorlogsmisdadigers op te sporen. Daartoe richtte hij in 1947 in Linz een documentatiecentrum op, dat informatie over het lot van joden en nazi-misdadigers verzamelde. De Koude Oorlog bemoeilijkte zijn werkzaamheden echter en Wiesenthal besloot alle gegevens die hij inmiddels had verzameld aan het Israëlische Yad Vashem over te dragen.

Mede dankzij Wiesenthal werd begin jaren zestig SS-leider Adolf Eichmann op spectaculaire wijze gearresteerd en veroordeeld. Dat was voor Wiesenthal aanleiding een nieuw centrum op te richten in Wenen, dat naar hem werd genoemd. Volgens eigen inschatting heeft hij ruim elfhonderd nazi-misdadigers opgespoord, zo'n zesduizend zaken werden mede door zijn inspanningen onderzocht. Wiesenthal was onder meer verantwoordelijk voor de arrestatie en berechting van Franz Stangl, commandant van het concentratiekamp Treblinka. De SS-er Rajakowitsch, Eichmanns vertegenwoordiger in Nederland, werd ook dankzij hem opgespoord.

Wiesenthal zag zichzelf als de stem van de zes miljoen joden die door de nazi's waren omgebracht. Over zijn werk zei hij eens: "Ik wilde dat de mensen terugkijkend  op de geschiedenis weten, dat de nazi's niet in staat waren miljoenen mensen te doden zonder gestraft te worden."

In 2003 ging hij definitief met pensioen en liet zijn werk over aan de Simon Wiesenthalcentra in Wenen, Los Angeles, Parijs en Jeruzalem.

Spiegel Online
Nazi-Jäger Wiesenthal ist tot

FAZ.NET
„Es gibt keine größere Sünde als das Vergessen”

ZDF Heutde.de
Simon Wiesenthal gestorben

Die Welt
Simon Wiesenthal ist tot

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger