Schröder en Merkel doen slechts één tv-duel
Nieuws

Achtergrond - 4 augustus 2005

(4 augustus 2005) Kanselier Schröder (SPD) en kanselierskandidaat Merkel (CDU/CSU) zullen slechts in één tv-duel de degens kruisen. Tijdens de verkiezingen van 2002 waren er twee tv-duels georganiseerd voor Schröder en zijn toenmalige uitdager Stoiber. Merkel weigerde echter aan een tweede debat deel te nemen. Het duel zal op 4 september plaatsvinden en op vier tv-zenders, zowel publiek als commercieel, tegelijkertijd worden uitgezonden.

Merkels officiële argument voor het niet willen meedoen aan een tweede tv-optreden met Schröder luidt tijdgebrek, maar het is geen publiek geheim dat de CDU-kandidaat minder eloquent is dan de kanselier en hem verbaal moeilijk aankan. Deze week nog beging Merkel in twee verschillende interviews dezelfde blunder en haalde de begrippen bruto en netto door elkaar. 

Schröder liet niet na overal waar hij kwam deze week te benadrukken dat hij graag twee keer met Merkel op tv wilde, en anders wellicht de tweede keer met CSU-voorzitter Stoiber, maar die liet direct weten dat "onzin" te vinden. "Desnoods kom ik alleen", zo had Schröder de tv-zenders die het duel organiseren tot slot gezegd.

De zenders besloten uiteindelijk dat er één tv-duel komt tussen de kandidaten van de twee grootste partijen, en wel op 4 september, twee weken voor de verkiezingen, om 20.30 uur. Het gesprek duurt negentig minuten, hetgeen net zo lang is als de twee debatten tussen Schröder en Stoiber in 2002 samen. Het zal minder strikt worden gecoördineerd dan de vorige keer. Toen werd precies vastgelegd hoe lang de kandidaten het woord mochten voeren, wat de spontaniteit van de discussie niet ten goede kwam.

Uniek is dat deze keer vier zenders, de publieke omroepen ARD en ZDF en de commerciële RTL en Sat1, het debat samen organiseren. In 2002 was het ene duel bij de publiek zenders en het andere bij de commerciële. Nu stuurt elke zender zijn eigen sterinterviewer, zodat de beide kandidaten vier presentatoren, Sabine Christiansen, Maybrit Illner, Peter Kloeppel en Thomas Kausch, tegenover zich hebben.

Een SPD-afgevaardigde heeft voorgesteld dat Schröder wellicht ook met Oskar Lafontaine op tv in debat kan gaan. De voormalige SPD-voorzitter en minister van Financiën in Schröders eerste kabinet en huidige lijsttrekker van SPD-concurrent Die Linkspartei.PDS zou een goed alternatief zijn, zo luidde het argument. De partij van Lafontaine en Gregor Gysi zou als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, de derde partij van Duitsland zijn met 12 procent van de stemmen. De SPD zou nu 26 procent krijgen, CDU/CSU 45 procent en FDP en Die Grünen elk 7 procent.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger