Zware overstromingen in Zuid-Duitsland

Achtergrond - 24 augustus 2005

(24 augustus 2005) Het zuiden van Duitsland is gisteravond getroffen door ernstige overstromingen als gevolg van hevige regenval in de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen. In de gebieden die stroomafwaarts aan de Donau, de Inn en de Isar liggen, wordt vanavond de ergste overlast verwacht. Duizenden mensen treffen inmiddels voorbereidingen voor de hoogste waterstand sinds 1999.

De overlast begon maandag in de Oostenrijkse en Zwitserse Alpen, waar door zware regenval en overstromingen enkele gebieden volledig van de buitenwereld werden afgesloten. Sinds maandag zijn hierdoor minstens negen mensen omgekomen. Het noodweer en de overstromingen troffen gisteren de Duitse Alpen en het zuiden van de deelstaat Beieren. In Garmisch-Partenkirchen en Eschenlohe, waar gisteren een dam brak, steeg het waterpeil sneller en tot grotere hoogte dan tijdens het Jahrhunderthochwasser van 1999. Eschenlohe is in tweeën gedeeld en 21 mensen moesten worden geëvacueerd.

De gebieden die oostelijker aan de Donau liggen, zullen vandaag door het stijgende water worden getroffen. In Neu-Ulm bereikte de waterstand vanmorgen een hoogte van meer dan vijf meter, ongeveer hetzelfde niveau als in 1999. In Zwitserland en Oostenrijk is het waterpeil inmiddels gestabiliseerd, maar zijn er nog steeds gebieden afgesloten voor de buitenwereld.

Edmund Stoiber (CSU), minister-president van Beieren, arriveerde gisteren om 15.00 uur in de getroffen gebieden. Bondskanselier Schröder zal de getroffen gebieden morgen bezoeken.

De strijd om de politieke verantwoordelijkheid voor de catastrofe is nu al zichtbaar. Die Grünen en de SPD verwijten de Beierse regering zware nalatigheid naar aanleiding van recente bezuinigingen van de deelstaat op maatregelen die overstromingen moeten tegengaan. Volgens Stoiber heeft de deelstaatregering van Beieren echter sinds 1999 achthonderd miljoen euro geïnvesteerd in de bescherming tegen hoogwater.

De Duitse kranten speculeren of Schröder ook deze keer de ramp zal gebruiken in de verkiezingsstrijd. In 2002 werd Duitsland eveneens geteisterd door zware overstromingen. Destijds wist Gerhard Schröder (SPD) een persoonlijk succes te boeken door, getooid in rubberen laarzen, in de deelstaat Saksen de beslissende stemmen voor zijn herverkiezing te winnen.

Die Welt
Katastrophale Flut in Südbayern

FAZ.NET
“Land unter” in Bayern – Die Wahlkämpfer kommen
Banges warten entlang der Donau

ZDF.Heute.de
Hochwasserlage entspannt sich leicht

Spiegel Online
Plötzlich ist der Eschenlohe eine Insel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger