'Proletarisering in DDR is oorzaak geweld'
Nieuws

Achtergrond - 5 augustus 2005

(5 augustus 2005) De minister van Binnenlandse Zaken van de Oost-Duitse deelstaat Brandenburg Jörg Schönbohm (CDU) ligt zwaar onder vuur door zijn uitspraak over verwaarlozing en grotere bereidheid tot het gebruik van geweld in de Oost-Duitse deelstaten. Ondanks zijn excuses eisen politici uit verschillende partijen zijn aftreden.

Schönbohm reageerde op de vondst van negen babylijkjes vorige week in Brandenburg met de uitspraak dat de door de DDR-partij SED gedwongen "proletarisering van de Oost-Duitse bevolking" een belangrijke oorzaak voor "de verwaarlozing en de bereidheid tot geweld in het Oosten" is. De baby's bleken allemaal van één moeder te zijn, die inmiddels is gearresteerd. Zij verklaarde dat ze niemand, ook niet haar toenmalige echtgenoot en vermoedelijk de vader van alle baby's, over haar zwangerschappen heeft geïnformeerd. Vooral het feit dat niemand in de sociale omgeving van de vrouw, die niet afzijdig leefde, heeft gemerkt wat er gaande was, heeft veel mensen geschokt. De DDR was een totalitair systeem, aldus de CDU-minister, en het overbrengen van normen en waarden had er geen hoge prioriteit. In een dergelijk land waar iedereen in de gaten wordt gehouden varen de mensen er wel bij "als ze zich niet teveel met de buren of andere dingen bemoeien."

Een storm van kritiek uit alle partijen barstte los op de uitspraken van Schönbohm. "De heer Schönbohm moet zich bezinnen en vertrekken", aldus voorzitter van Die Grünen Reinhard Bütikofer. Zijn partijgenote Katrin Göring-Eckart vindt dat Schönbohm met zijn uitspraken "mensen uit eenvoudige kringen zonder eigen bezit tot potentiële gebruikers van geweld" maakt. Verschillende SPD-, FDP- en ook CDU-politici vinden zijn positie onhoudbaar geworden en eisen zijn aftreden.

Brandenburgs minister-president Matthias Platzeck (SPD) is het weliswaar niet eens met de uitspraken van zijn minister, maar vindt niet dat hij hoeft op te stappen. "Iedereen heeft recht op het maken van een fout", aldus Platzeck. CDU-partijvoorzitter Angela Merkel droeg Schönbohm op zijn excuses aan te bieden en de discussie over het onderwerp te beëindigen."Zo'n verschrikkelijke misdaad kan en mag je niet met dergelijke algemene inschattingen verklaren", aldus Merkel.

Weliswaar heeft de minister inmidels zijn verontschuldigingen aangeboden en verklaard dat het niet zijn bedoeling was mensen te kwetsen, maar aan zijn bedoeling om over "de onverschilligheid in Duitsland" te discussiëren wil hij vasthouden. Een Duitse criminoloog viel hem bij en verklaarde dat het risico voor een kind in Oost-Duitsland om voor zijn zesde verjaardag door zijn eigen ouders gedood te worden drie tot vier keer hoger ligt dan voor een kind in West-Duitsland. Dat dit veroorzaakt zou worden door het normen- en waardensysteem ten tijde van de DDR valt echter op geen enkele manier te bewijzen, aldus de wetenschapper.

FAZ.NET
Nach Merkels Machtwort: Schönbohm entschuldigt sich

Spiegel Online
Schönbohm bleibt unter Druck

Die Welt
Druck auf Schönbohm wächst

Süddeutsche Zeitung
Schönbohm immer mehr unter Druck

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger