CDU/CSU presenteert verkiezingsprogramma
Nieuws

Achtergrond - 12 juli 2005

(12 juli 2005) In de aanloop naar de verkiezingen van september presenteerde het samenwerkingsverband CDU/CSU afgelopen maandag zijn gemeenschappelijke verkiezingsprogramma. Het is volgens de partijen een verkiezingsprogramma “nieuwe stijl”. Het is “concreet, precies en geheel doorgerekend”, aldus CSU-voorzitter Stoiber. Greenpeace was bij de presentatie aanwezig om te protesteren tegen de plannen van de partij om de kernenergie hernieuwde prioriteit te geven in de Duitse stroomvoorziening.

Het nieuwe verkiezingsprogramma moet het Duitse volk meer “groei, werk en zekerheid” bieden, waarbij de hervorming van de arbeidsmarkt het speerpunt vormt. De verhoging van de BTW van 16 naar 18 procent, het meest spectaculaire voorstel, moet een verlaging van de WAO-kosten betalen. Het werkgeversaandeel in de sociale verzekeringen kan hiermee onder de voorgenomen grens van 40 procent komen.

Hiernaast neemt de partij maatregelen ten aanzien van de inkomensbelasting. Deze belasting zal dalen, maar een “netto-ontlasting”is volgens Merkel niet te verwachten. De hervormingen moeten volgens de partijen een ideale combinatie tussen loon en sociale lasten garanderen en Duitsland van de laatste plaats op de ranglijst van economische groei, naar de top drie voeren.

De verhoging van de BTW in het verkiezingsprogramma staat lijnrecht tegenover uitspraken die CDU-politici nog maar weken geleden deden. In mei had CDU-secretaris-generaal Volker Kauder de BTW-verhoging nog uitgesloten, omdat deze “gif voor de conjunctuur” zou zijn. Wanneer de partij in september de macht grijpt, zal deze de nieuwe BTW-verhoging waarschijnlijk per 1 januari 2006 willen invoeren.

De voorgenomen verhoging van de verbruiksbelasting is allerminst een populaire maatregel en Schröder (SPD) liet duidelijk weten wat hij ervan vond: “Bij mevrouw Merkel wordt alles duurder, maar niets beter”. De kritiek van de rechts-liberale FDP uitte zich, met het oog op verwachte coalitieonderhandelingen deze herfst, vooral in de onhaalbaarheid en onwenselijkheid van de BTW-verhoging. De burger moet in de woorden van FDP-lijsttrekker Westerwelle niet het financiële slachtoffer worden van de hervorming van het stelsel van sociale zekerheid.

Op een belangrijk punt streeft het verkiezingsprogramma van de CDU/CSU de linkse partijen zelfs voorbij, aldus de online-uitgave van opinieblad Der Spiegel. De topinkomens zullen in de nieuwe plannen zwaarder worden belast dan in het verkiezingsprogramma van de SPD. Edmund Stoiber verwoordde het als volgt: “Wij heffen geen symbolische belastingen, maar effectieve belastingen”.

Een gevoelig, maar ondergeschikt punt is de energiepolitiek van het verkiezingsprogramma. Waar rood-groen al zeven jaar de kernenergie geleidelijk een halt wil toeroepen, wil de CDU/CSU het gebruik van kernenergie langer toestaan in ruil voor een verlaging van de stroomkosten. Milieuorganisaties als Greenpeace zijn woedend, maar de toonaangevende Duitse media lijken hier nauwelijks over te vallen.

Lees alles over de komende verkiezingen in ons verkiezingsdossier.

Spiegel Online
Eine Frage der Ehrlichkeit
Kampfansage gegen das Unionsprogramm

FAZ.NET
“Wir bitten um einen Regierungsauftrag”

Die Welt
Union-Wahlprogramm: Kritik von vielen Seiten

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger