CDU/CSU wil meer anti-terreurmaatregelen
Nieuws

Achtergrond - 14 juli 2005

(14 juli 2005) In reactie op de terreuraanslagen in Londen wil de CDU/CSU meer toezicht gaan houden op de Duitse moslimgemeenschap. “We moeten precies weten wat in iedere moskee gebeurt”, aldus de minister van Binnenlandse Zaken van Beieren, Günther Beckstein (CSU) in de Berliner Zeitung.

De Beierse minister wil een actieve inzet van inlichtingendiensten op plaatsen “waar extremistisch gedachtegoed gepredikt wordt”. Hij appelleerde aan de moslimgemeenschap om nauwer samen te werken met de veiligheidsdiensten.

Beckstein kreeg in zijn uitspraak bijval van zijn ambtscollega uit Brandenburg Jörg Schönbohm (CDU), die zijn oproep ondersteunde. De rol die bewakingscamera’s in Londen speelden bij de snelle identificatie van de daders, hebben volgens hem het nut van cameratoezicht bewezen: “We hebben een uitgebreid cameratoezicht nodig op openbare plaatsen als stations, luchthavens en andere belangrijke locaties”.

Met het oog op het naderende wereldkampioenschap voetbal, dat volgend jaar in Duitsland wordt gehouden, pleitte ook Beckstein voor een algemene uitbreiding van het cameratoezicht: “Videocamera’s vergroten zonder twijfel de veiligheid”.

Alexander Dix, de ambtenaar die in Berlijn belast is met het waken voor misbruik van persoonsgegevens, wees het plan strikt af. Hij noemde de wens van vergrote inzet van videocamera’s “begrijpelijk, maar niet doelmatig”. Volgens Dix moet er meer gekeken worden naar de oorzaken en wortels van het terrorisme.

De Centrale Raad van Moslims in Duitsland heeft verklaard geen probleem te hebben met de aangekondigde maatregelen van minister Beckstein: "mits er respect getoond wordt en het gemeenschapsleven niet wordt verstoord".

Spiegel Online
Union wil Muslime Schärfer überwachen

Süddeutsche.de
Beckstein: “Wir müssen in jeder Moschee wissen, was dort passiert"
Muslime: Kein Problem mit Überwachung und V-Leuten

ZDFHeute.de
Beckstein will Moscheen stärker überwachen

Die Welt
Beckstein will Moscheen stärker überwachen

Berliner Zeitung
Berlin rüstet gegen Terror
Aktionsraum Deutschland

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger