Beckstein wil grenzen sluiten voor Iraanse fanatici
Nieuws

Achtergrond - 8 februari 2006

(8 februari 2006) De Beierse minister van Binnenlandse Zaken Günther Beckstein (CSU) wil tijdens het wereldkampioenschap voetbal de grenzen sluiten voor “fanatici” in de aanhang van het Iraanse nationale team. Eerder al pleitte hij voor het inzetten van het leger tijdens het WK, dat deze zomer in Duitsland plaatsheeft.

Beckstein liet de Duitse sensatiekrant Bild Zeitung optekenen dat hij in bepaalde gevallen reisbepalingen naar Duitsland tijdens het wereldkampioenschap voetbal deze zomer wil aanscherpen. Directe aanleiding zijn de aanhoudende onlusten in het Midden-Oosten uit protest tegen de publicatie van karikaturen van de profeet Mohammed in verschillende Europese kranten.

Beckstein heeft met name WK-deelnemer Iran in het vizier. De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad wordt ervan beschuldigd de antiwesterse protesten kunstmatig op te voeren. “Als bijvoorbeeld in het gevolg van het Iraanse nationale elftal Iraniërs ons land binnenkomen, zullen we er heel goed op letten dat daar geen fanatici tussen zitten”, aldus Beckstein in de Bild Zeitung. Naast Iran nemen ook de islamitische landen Tunesië en Saoedi-Arabië deel aan het WK.

Eerder al pleitte de minister van de Zuid-Duitse deelstaat ervoor het leger in te zetten tijdens het voetbaltoernooi. Daarmee stelde hij zich op achter de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble (CDU). Minister Franz Josef Jung (SPD) van Defensie wil daarentegen vasthouden aan het verbod op het inzetten van het leger in het binnenland.

Met het oog op mogelijke terreuraanslagen zei Beckstein evenwel geen andere mogelijkheid te zien dan de hulp van het leger, bijvoorbeeld bij grenscontroles, om de veiligheid te garanderen. “Als we de extra hulp van de Bundeswehr niet mogen inzetten, dan moeten we maar – hoezeer ik dat ook betreur – nadenken over een eventuele vroegtijdige beëindiging van het WK”, zo dreigde Beckstein. De vraag of het leger in Duitsland zelf mag worden ingezet wordt momenteel behandeld door het hoogste Duitse gerechtshof in Karlsruhe.

In het interview met de Bild Zeitung sprak Beckstein zijn twijfels uit of de Koran überhaupt te verenigen is met de Duitse grondwet: “Er bestaan interpretaties van de Koran, die zeggen dat de islam een tolerante en vredelievende religie is. Er bestaan echter ook interpretaties van de Koran die met het oog op de grondwet zeer problematisch te noemen zijn.” Eerder liet hij nog een gematigder geluid horen, toen hij evenals bondskanselier Angela Merkel (CDU) en minister Frank Walter Steinmeier (SPD) van Buitenlandse Zaken opriep tot een dialoog tussen het Westen en de islam.

Iran speelt zijn groepswedstrijden tijdens het WK op 11 juni in Neurenberg tegen Mexico, op 17 juni in Frankfurt tegen Portugal en op 21 juni in Leipzig tegen Angola.

Spiegel Online
Beckstein will Einreiseverbot für Fanatiker aus Iran

Süddeutsche.de
Beckstein sieht Fußball-WM in Gefahr
Beckstein will Einreisebestimmungen zur WM verschärfen

FAZ.NET
"Mäßigend auf die Massen einwirken"    

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger