Proces bankschandaal Berlijn begonnen
Nieuws

Achtergrond - 29 juli 2005

(29 juli 2005) In Berlijn is vandaag één van de grootste Duitse financiële rechtszaken begonnen. Dertien voormalige managers van de Berlin-Hannoverschen Hypothekbank, kortweg Berlin Hyp, staan terecht omdat ze in 1996 en 1997 twijfelachtige kredieten verleenden aan een vastgoedbedrijf. Dat leidde tot de val van de Berlijnse regering in 2001 en tot de miljoenenschuld waar de stad zich nog steeds in bevindt.

De Berlin Hyp, een ongewoon conglomeraat van deelstaat- en private banken, verleende eind jaren negentig kredieten ter waarde van bijna een half miljard D-Mark (240 miljoen euro) aan het vastgoedbedrijf Aubis. Die investeerde het geld in Oost-Duitse woningprojecten, maar voor veel te hoge prijzen. Bovendien bleven veel woningen leegstaan en verloren ze snel aan waarde. Het risico van het project, ter hoogte van 78 miljoen euro, droeg de Berlin Hyp.

De bankmanagers wordt verweten de kredietwaardigheid van Aubis niet gecontroleerd te hebben. In 2001 werd bovendien bekend dat Klaus Landowsky, woordvoerder van de directie van Berlin Hyp en bovendien fractievoorzitter van de CDU in Berlijn, ruim 40 duizend D-mark van Aubis in contanten als partijdonatie had aangenomen. Dit leidde niet alleen tot het aftreden van Landowsky - die in de jaren tachtig en negentig een bekende ondernemer en politicus was in Berlijn - maar ook tot de val van de Berlijnse deelstaatregering van CDU-burgemeester Eberhard Diepgen. Zijn opvolger Klaus Wowereit (SPD) regeert nu in Berlijn samen met de PDS.

Berlijn bleef achter met een enorme schuld van ruim 1,7 miljard euro. De deelstaat en dus de Berlijnse belastingbetalers draaien nog steeds op voor de risico's van de vastgoedinvesteringen tot 2001. De bank, onder leiding van een nieuwe directie, is inmiddels gesaneerd en maakt weer winst.

Vermoedelijk wordt het lastig te bewijzen dat de aangeklaagden bewust tegen de kredietwet en tegen bepalingen van de handelswet hebben gehandeld. Het proces tegen de toenmalige managers zal nog zeker tot in 2006 duren.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
200 Meter Akten und einige prominente Namen

Der Spiegel
Zentraler Prozess um Bankenskandal beginnt

ZDF Heute
Prozess um Berliner Bankenskandal

Berliner Zeitung
Man gönnt sich ja sonst nichts

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger