Duitslandweb logo Duitslandweb

De Maizière noemt kritiek op veiligheidsdiensten onterecht

Kort nieuws - 2 januari 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) heeft de veiligheidsdiensten zaterdag in Duitse kranten verdedigd tegen de kritiek na de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn. Volgens De Maizière functioneren de diensten naar behoren en hebben ze ook al verschillende aanslagen voorkomen. Wel zegde hij toe dat eventuele fouten in de omgang met terreurverdachte Anis Amri worden onderzocht. De FDP wil een parlementair onderzoek en ook de Groenen dreigen met zo'n onderzoek als de regering vragen over het tekortschieten van de diensten niet afdoende beantwoordt. Amri werd in 2016 maandenlang in de gaten gehouden door de veiligheidsdiensten, maar juist de weken voor de aanslag niet meer. De Duitse overheid had hem uit willen zetten, maar zijn herkomstland Tunesië weigerde medewerking. Na een kort verblijf in vreemdelingendetentie werd hij vrijgelaten omdat een snelle uitzetting niet mogelijk was.

Amri heeft meerdere identiteiten gebruikt en ook dat was bij de autoriteiten bekend. Hij reisde naar Berlijn ondanks dat hij als asielzoeker in Noordrijn-Westfalen in de procedure zat en eigenlijk daar moest blijven. In april opende justitie in Duisburg een onderzoek omdat Amri in 2015 onder verschillende namen uitkeringen had aangevraagd in Emmerich en Oberhausen.  Verder was van Amri bekend, volgens Duitse media, dat hij zich aanbood als terrorist en dat hij bij een informant om wapens vroeg. Nadat hij vermoedelijk de aanslag met de vrachtwagen pleegde, reisde hij naar Milaan. Lees meer bij Die Welt

Actualisatie 27-3-2017: Chronologie Anis Amri (van onderzoekscommissie)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken wordt voor volwassenen legaal in Duitsland. Vanaf 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger