Duits bankgeheim aangetast
Duitse overheid eenvoudiger bij bankgegevens burgers

Achtergrond - 29 maart 2005

(29 maart 2005) De bevoegdheden van de Duitse overheid om bankgegevens van willekeurige burgers in te zien, zullen vanaf donderdag 1 april flink worden uitgebreid. De regering zegt belastingontduiking te willen tegengaan. Tegenstanders vrezen voor aantasting van het bankgeheim.

De heersende opinie is dat de nieuwe wet vooral moet fungeren als hulpmiddel bij het toezicht op uitkeringsgerechtigden. Het nauwlettend in de gaten houden van rekeningen moet ertoe leiden dat misstanden als zwartwerken of illegale neveninkomsten sneller aan het licht komen. Onder het verzwaarde regime van werkloosheidsuitkeringen, dat sinds 1 januari van kracht is, kan dit leiden tot verlies van het recht op een uitkering.

De hoogste gerechtelijke instantie in Duitsland, het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe, heeft vorige week bepaald dat de wet niet in strijd is met de grondwet. Het hof wijst erop dat de maatregelen misbruik van belastinggeld tegengaan en zo bijdragen aan een collectief belang. Ook de regering heeft dit argument naar voren gebracht.

De overheid verweert zich verder met het argument dat instanties als de belastingdienst en het arbeidsbureau niet de bevoegdheid krijgen om transacties of banksaldo’s op te vragen. Daarvoor blijft een concrete verdenking jegens een persoon vereist. Er zou dus niet zozeer sprake zijn van een uitbreiding van het aantal gegevens dat opvraagbaar is, als wel van een uitbreiding van het aantal overheidsinstanties dat bevoegd is een aanvraag in te dienen bij een bank.

Mark Schenkel is historicus. Regelmatig schrijft hij artikelen voor het Duitslandweb.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger