Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland verwacht vanaf maart corona-zelftests in te zetten

Kort nieuws - 15 februari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering denkt dat vanaf maart corona-zelftests zullen worden toegelaten voor particulier gebruik. De tests hebben eigenlijk een CE-keurmerk nodig, maar in dringende gevallen kan ook het Bundesamt für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM) een noodtoelating afgeven. Dertig producenten hebben zo'n noodtoelating aangevraagd en de BfArM denkt de toelatingen in maart te kunnen afgeven. 

De Duitse regering en de deelstaten hebben afgelopen woensdag, na hun overleg over de verlenging van de lockdown, laten weten dat de zelftests een rol kunnen spelen in de versoepelings-strategie. Onder anderen minister van Familiezaken Giffey is er een vurig voorstander van om met behulp van zelftests scholen en kinderopvang zo snel mogelijk weer te openen.

Scholieren en docenten zouden zichzelf dan regelmatig, bijvoorbeeld twee keer per week, thuis kunnen testen. De tests hoeven niet achterin de neus of keel te worden afgenomen, zoals de PCR-test of sneltest die alleen door professionele zorgmedewerkers mag worden afgenomen, maar gewoon voorin de neus. Uit een Duitse pre-print studie blijkt dat de tests voldoende betrouwbaar zijn.

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Gezondheid zei maandag dat de nationale toelating sneller gaat dan toelating via het Europese CE-keurmerk. Anders dan in Oostenrijk, wordt de kwaliteit van de zelftests wel gecontroleerd. Oostenrijk gaat volgens de woordvoerder alleen af op de informatie van de producent. In Oostenrijk moeten de tests binnenkort gratis in de apotheek te verkrijgen zijn. Ook in Nederland wordt gediscussieerd over de inzet van sneltests, meldde de NOS zaterdag. Nederlandse instanties zijn terughoudend en het OMT adviseerde uit te zoeken of hiervoor juridische aanpassingen nodig zijn. Lees meer bij Zeit Online

Reacties

R. Kattouw - 9 maart 2021 14:12

Zijn deze tests in Duitsland al te koop in de supermarkten/ drogisterijen?

Reageer
Wiebke Pittlik R. Kattouw - 9 maart 2021 17:58

Sinds afgelopen zaterdag worden ze in enkele supermarkten verkocht. De komende weken zullen ze op steeds meer plaatsen verkrijgbaar zijn. Groet, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger