Duitslandweb logo Duitslandweb

Studies: antigeen-sneltests minder betrouwbaar dan gedacht

Kort nieuws - 10 mei 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Om te kunnen versoepelen, worden sneltests ingezet. Antigeen-sneltests spelen daarbij een belangrijke rol, ook voor mensen om zelf thuis mee te testen. Maar deze tests zijn minder betrouwbaar dan gedacht, meldt Tagesschau op basis van verschillende studies.

"Grote twijfel" heeft viroloog Oliver Keppler van de Universiteit München inmiddels "aan de zin van deze antigeen-sneltests voor de bestrijding van de pandemie", zegt hij tegen nieuwssite Tagesschau. Dit naar aanleiding van de resultaten van verschillende studies. 

Als het gaat om de sensitiviteit - de waarschijnlijkheid dat een met corona besmet persoon een positieve testuitslag krijgt - scoren de antigeen-sneltests goed, volgens het Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte. Maar dat is niet het geval bij de specificiteit - de waarschijnlijkheid dat een niet besmet persoon een negatieve testuitslag krijgt. Die specificiteit controleert het Paul Ehrlich Institut niet, de instantie die bepaalt of een test tot de Duitse markt wordt toegelaten.

Dat is een probleem, aldus Keppler. Afhankelijk van het aantal besmettingen in een regio en de gebruikte tests heb je volgens het Robert Koch Institut, het Duitse RIVM, op één echte positieve test tien vals positieve. Volgens Keppler moet het Paul Ehrlich Institut daarom ook de specificiteit van de tests onderzoeken. Die is ook bepalend voor de betrouwbaarheid van de test, zegt hij.

Een ander probleem is dat de antigeen-sneltest slechts de helft van de besmette personen zonder coronaklachten eruit pikt. De tests scoren in onafhankelijke onderzoeken veel slechter dan de producenten aangeven. Dat blijkt volgens Keppler uit een internationale studie van maart 2021. "Van de 100 personen worden er 42 niet herkend die wel geïnfecteerd zijn en andere mensen zouden kunnen besmetten. Er zijn ook antigeen-sneltests die slechts 29 procent van de geïnfecteerden herkenden." Uit een Duitse studie naar twee soorten antigeen-sneltests bleek dat 40 procent van de besmette personen niet werd herkend. 

De verschillen in betrouwbaarheid die producenten van de sneltests meten en wat onafhankelijke wetenschappers en laboratoria meten zijn groot, aldus Keppler. Het probleem lijkt vooral op te treden bij mensen die nog weinig viruslast hebben. Het ministerie van Gezondheid laat weten dat de verschillen bij de testresultaten bekend zijn en dat daarmee rekening wordt gehouden bij de verdere ontwikkeling van de teststrategie. Lees meer bij Tagesschau  

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger