Neonazi's geven aanslagplannen toe
Nieuws

Achtergrond - 9 maart 2005

(9 maart 2005) Twee van vier aangeklaagde Duitse neonazi's hebben gisteren toegegeven dat zij een aanslag op een nieuw te bouwen joods cultuurcentrum in München op 9 november 2004 hadden gepland. Op die dag zou de eerste steen voor het centrum worden gelegd. De bekentenissen betekenen de doorbraak in een al maandenlang durend proces.

De bekentenissen van de 22-jarige David S. en de 28-jarige Alexander M. kwamen als een verrassing. Het proces loopt al sinds november vorig jaar en de officier van justitie Bernd Steudl had ondanks het feit dat M. in het bezit was van springstof nog geen overtuigend bewijs dat de betrokken neonazi's de aanslag daadwerkelijk hadden gepland. Ook kon hij tot gisteren niet hard maken dat de Kameradschaft Süd, zoals de groep neonazi's zichzelf noemen, een terrorisitsche organisatie was. Sinds gisteren is dat geen probleem meer.

Tot grote verrassing van alle aanwezigen, niet in de laatste plaats van de aanvoerder van de Kameradschaft Süd Martin W. zelf, lazen de advocaten van S. en M. verklaringen van hun cliënten voor, waarin zij toegaven dat de springstof en de wapens die W. had aangeschaft, bedoeld waren voor een aanslag, al zou de aanslag op het joodse centrum niet concreet gepland zijn. Wel hadden ze schietoefeningen in het bos gehouden onder leiding van W.

W. reageerde met een woedende tirade op de onverwachte verklaringen van zijn voormalige kameraden. Na een schorsing van de zitting gaf hij aan "menselijk en kameraadschappelijk zeer teleurgesteld" te zijn. Uitspraken over een aanslag waren nooit serieus bedoeld en de wapens en springstof had hij aangeschaft om te verkopen. Een verzamelaar zou hem 4000 euro hebben geboden. W. had geld nodig voor zijn zaak, "het Duitse volk over de misstanden in dit land te onderrichten" en de "vernietiging van de volksgemeenschap door vermenging van de volkeren" tegen te gaan. "We waren en zijn geen terroristen", aldus W., "ik wilde op een vredelievende manier het nationale en politieke debat bevorderen."  

S. en M. krijgen voor hun verklaringen vermoedelijk strafvermindering. Voor W. ziet het proces er sinds gisteren een stuk minder rooskleurig uit. Een schuldbekentenis in ruil voor strafvermindering sloot hij niettemin uit, dat is voor hem verraad.

Süddeustche Zeitung
Reiner Tisch, schmutzige Wäsche

Der Spiegel
Neonazis wollen reinen Tisch machen

Die Welt
Überraschung im Neonazi-Prozeß

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger